Alt Urgell Roca del Rumbau

L’Aresta del Rumbau

** 18 Agost, 2008

La Roca Rumbau, o Roca del Moro com la coneix la gent d’Oliana, és una imponent cinglera de conglomerat que s’alça a ponent d’Oliana, tot just abans de l’embassament. Per desgràcia, el conglomerat que hi trobem, és en general, d’una qualitat molt discreta. Tot i així, “L’Aresta del Rumbau” ens permet fruir de l’escalada en aquesta imponent roca.

 • Via: Aresta del Rumbau
 • Zona: Oliana – Roca del Moro
 • Dificultat: V+ (MD)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Alt
 • Llargària: 380 metres
 • Equipament: Equipada amb parabolts
 • Material: 10 cintes i bagues per llaçar algun arbust
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració:**

Aproximació:

Hem d’anar fins a Oliana per la C-14. Un cop passem Oliana la carretera creua el Segre, tot just creuar ens desviem en direcció Tragó. Un cop sortim de Tragó ho fem en direcció a l’hotel ‘Hostal del Boix’. Quan ens trobem tot just a l’entrada de l’hotel hem de prendre una pista cap a la dreta, que discorre per la base de la paret. Hem de seguir la pista fins a l’ermita de Castell Llebre. Just sota l’ermita hi ha una esplanada per aparcar el cotxe. Des del cotxe reculem per la pista uns 5 minuts fins trobar una placa on comença la via.

L-1(IV)

A l’inici de la via trobem un parabolt a l’alçada dels peus. Aquest primer llarg  comença ajagut per anar posant-se vertical fins arribar a la reunió, que és rapelable. Hi ha uns quatre parabolts per 35 metres de llarg.

L-2(V+)

El segon llarg possiblement és el més difícil de la via, tot i que els passos claus estan ben assegurats. Aquí comencem a notar la poca qualitat de la roca. Potser, a mida que es vagi repetint la via s’anirà netejant progressivament. Un cop superem la part més vertical la via va cap a l’esquerra fins arribar a la reunió. 8 parabolts i 50 metres.

L-3(III)

Sortim de la reunió cap a l’esquerra. Llarg fàcil amb un parabolt. Es pot llaçar algun arbust. 40 metres. Aquesta és la última reunió rapelable. A partir d’aquest punt es fa més difícil abandonar.

L-4(V)

Seguim en diagonal cap a l’esquerra. Essent un llarg senzill te alguns passos una mica més difícils (IV i V). 6 parabolts per 50 metres.

L-5(V)

La part més complicada d’aquesta tirada és la sortida de la reunió (que també es fa cap a l’esquerra) Un cop superat aquest pas el llarg perd en dificultat. 3 parabolts per 35 metres.

L-6(V+)

Sortim de la reunió cap amunt per una placa vertical en lleugera tendència cap a la dreta. Un cop superada seguim cap a l’esquerra per muntar la reunió en uns arbres. 40 metres i 8 parabolts.

L-7(II)

Aquesta tirada es de transició per anar a buscar la setena reunió. Només hi ha un parabolt per muntar-la. 30 metres.

L-8(IV)

Aquesta tirada , encara que llarga és bastant senzilla. Només te un pas de IV. Són 55 metres amb dos parabolts.

L-9(V+)

Sortim de la r en tendencia a l’esquerra fins que trobem el pas clau del llarg (V+). Un cop el superem seguim cap amunt fins a la reunió. 45 metres i 4 parabolts.

Descens:

Un cop acabem la via el més recomanable és seguir fins al cim principal. Un cop allí trobem el camí de baixada que ens porta fins a l’ermita de Castell Llebre (una hora i quart)