Gorros Montserrat

Via de l’Adrià a la Gorra Frígia

*** 27 Agost, 2008

La Gorra Frígia és una de les Agulles més emblemàtiques de Montserrat i cita obligada per als bons montserratins. La primera gran ruta que es va obrir va ser la Haus-Estrems a l’any 45. De la ruta només en va quedar un article publicat a la revista del “Club Montañés Barcelonés”. La via de l’Adrià es va obrir seguint la línia d’aquesta primera via. Ascendint-la podem imaginar com deurien ser aquells primers pioners montserratins i quina fita deuria representar pujar a la Gorra Frígia amb els mitjans de l’època.

 • Via: Adrià
 • Zona: Montserrat – Gorros
 • Dificultat: V (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 165 metres
 • Equipament: Equipada amb espits
 • Material: 8 cintes
 • Orientació: Nord-est
 • Valoració:***

Aproximació:

Per arribar fins la Gorra Frígia ho podem fer amb el funicular de Sant Joan, que sortint del monestir ens deixa a l’estació superior, des d’allí només hem de prendre el camí de Sant Jeroni i aturar-nos davant de l’agulla al peu de via.

L1(IV)

La via comença una mica més a la dreta de la creu. Al principi tombat per anar posant-se una mica més dret, ens hem de dirigir fins unes savines on farem la primera reunió.

L2(IV)

Sortim en diagonal cap a l’esquerra per després seguir recte fins a la reunió.

L3(V)

Sortim de la reunió per anar a buscar el sostret que fa una gran llastra. Aquest és el punt més delicat de la via, doncs la roca també està una mica polida. Un cop superem el sostre anem en diagonal cap a l’esquerra per anar a buscar una bauma (el water) on muntem la r.

L4(IV)

Sortim en lleugera tendència a la dreta per seguir recte amunt, primer vertical i després més tombat fins a la reunió.

L5(IV)

Sortim de la reunió en dagional a la dreta per anar a buscar la paret, que superem fins al cim.

Descens:

Atenció! Els passamans i cadenes han estat retirats (febrer 2014) Es pot des-grimpar amb cura o rapelar

Anem a buscar la via normal (fites) on hi ha instal·lats uns passamans i cadenes que ens porten cap a la canal entre la Magdalena i el Gorro, que ens mena finalment al camí de sant Jeroni. També és possible rapelar per la via, donat que totes les reunions estan equipades amb dos argolles.