Alt Urgell Coll de Nargó

Tossal de la Feixa. Via de’n Guillem

** 13 Octubre, 2008

El Tossal de la Feixa es troba al sud-est de la Serra de Sant Joan. Són unes parets calcaries amb orientació sud. Es tracta d’un lloc tranquil amb una llarga aproximació a peu de via. La Via de’n Guillem és un itinerari “generosament” equipat d’un grau força assequible, que combina escalada lliure amb artificial.

 • Via: De’n Guillem
 • Zona: Tossal de la Feixa
 • Dificultat: V/Ae1 (D+)
 • Dificultat obligada: IV/Ae1
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 185 metres
 • Equipament: Equipada amb molts parabolts
 • Material: 20 cintes expres i estreps
 • orientació: Sud
 • Valoració:**

Aproximació:

Des del poble de Coll de Nargó prenem la carretera L-511 direcció Isona. Passem un primer pont i just passar un segon prenem un trencant a mà dreta direcció Sallent (rètol indicatiu). Ara hem d’avançar per aquesta pista uns 2,8 quilòmetres fins a l’alçada d’una corba en canvi de rasant. Aparquem el vehicle. De la mateixa corba surt un camí que ens porta fins un camp d’ametllers, el travessem en direcció a les parets i trobarem unes fites al costat dels filats. Seguim el corriol per la carena; trobarem un trencall que hem de prendre a mà dreta i més endavant un altre a mà esquerra. Continuem en pujada seguint marques vermelles fins que en un moment donat trobem fites i marques grogues, les seguim fins a peu de via. Una hora.

L1(IV)

La via comença amb una placa ajaguda que després es posa una mica més vertical. La reunió és rere unes savines. 30 metres.

L2(IV i Ae1)

Sortim de la reunió en diagonal cap a la dreta. De seguida trobem una placa ben vertical. Aquí comença el tram d’artificial fins uns pocs metres abans de la reunió. Aquesta es fa en un còmode replà. 20 metres.

L3(IV+ i Ae1)

Sortim de la reunió en diagonal a l’esquerra (cal recordar que tota la via és evident donada la gran quantitat de parabolts) per unes rampes de IV+ fins que ens trobem davant un petit desplomet on comença l’artificial, que segueix per una placa vertical; sortim en lliure i entrem a la reunió. 25 metres.

L4(V+ o V/Ao)

Sortim amunt per de seguida començar un flanqueig cap a la dreta bastant finot. En aquest tram es recomanable posar cintes llargues per evitar el fregament. Un cop superat entrem en una placa que pugem recte fins a una lleixa. La reunió es troba a la dreta. Aquesta reunió es troba en un lloc força estrany, doncs hauria estat més lògic fer-la més a l’esquerra. 40 metres.

L5(Ae1 i V+/Ao)

Comencem en artificial, per sortir en lliure flaquejant cap a la dreta, dreprés algun pas en Ao i en lliure fins a la reunió. 30 metres.

L6(IV)

Sortim de la reunió per la dreta per pujar pel costat d’una gran fissura fins arribar a una terrassa bruta de terra. Seguim cap a la dreta i escalem una serie de plaques fins arribar al cim. 40 metres.

Descens:

Hem de crestejar cap a l’esquerra seguint marques vermelles fins arribar a un coll (n’haurem passat un abans) Baixem del coll fins a trobar el camí de pujada en el punt de les marques grogues. Una hora.