Sant Llorenç de Morunys

Cresta del Sol

** 27 Octubre, 2008

Al sud de la Vall de Lord trobem unes curioses formacions de pedra anomenades els Bastets. Al cor dels Bastets hi ha la Cresta del Sol, un itinerari que ens permet descobrir aquest racó del Solsonès. Si la vostra intensió és una sessió d’escalada intensa aquest no és el vostre itinerari. Si per contra el que esteu cercant és una complerta excursió per gaudir d’un lloc d’una bellesa especial combinat amb una mica de “love climbling” la Cresta del Sol no us decebrà.

 • Via: Cresta del Sol
 • Zona: Sant Llorenç de Morunys
 • Dificultat: IV (BD+)
 • Dificultat obligada: IV
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Mitjà/baix
 • Llargària: 300 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: Cordes de 60 i 8 cintes exprés si empalmem els llargs
 • Orientació: Sud
 • Valoració:**

Aproximació:

Des del poble de Sant llorenç de Morunys prenem la carretera nova cap a Solsona. Passat el segon túnel trobem un revolt molt tancat amb una explanada per aparcar. Des d’aquí tornem caminant cap al túnel i prenem un camí per la seva esquerra. Grimpem una mica fins sortir a un camí més ample. El prenem a l’esquerra tot seguint els cables elèctrics fins trobar una torre d’alta tensió. En aquest punt veurem un corriol que baixa; el prenem. Després de baixar una estona el corriol remunta en forta pendent pel costat de la paret. En un moment donat la paret ens permet canviar de vessant. Remuntem una mica fins una cruïlla on prenem el camí de l’esquerra. Ara haurem d’anar flaquejant per diverses plaques fins arribar un collet on comença la cresta. Espit al inici.

Inici de la cresta

La creta comença amb una serie de grimpades per terreny senzill fins arribar a la primera placa escalable. Uns 90 metres.

L1(IV)

Curta tirada sobre placa de bon conglomerat. La reunió es fa abans d’arribar a una petita feixa, en dos parabolts. 20 metres. Nosaltres vam empalmar aquest llarg amb el següent (opció recomanable) anant amb corda de 60.

L2(III+)

Continuem per la placa fins arribar a un gran pi on fem la reunió. 35 metres.

L3(IV)

Sortim de la reunió cap a una placa vertical amb un espit. Escalem una mica més per guanyar l’espatlla de la cresta fins a la reunió. 30 metres. Aquest llarg també el vam empalmar amb el següent. Creiem que val la pena empalmar-los per l’escasa dificultat de l’escalada i el consegüent estalvi de temps.

L4(III)

Seguim per l’espatlla de la cresta fins guanyar el primer cim. 22 metres. Des d’aquí seguim caminant  per terreny fàcil cap a la següent placa escalable, en total uns 100 metres.

L5(IV)

Placa senzilla que de seguida tomba. Fem la reunió en un arbre. 30 metres. Des d’aquí seguim caminant fins al cim.

Descens:

Baixem del cim cap a l’esquerra (vessant nord) anant a buscar un coll que ens torna a deixar a la cara sud. Des del coll baixem per un canal delicat (sobretot si ha plogut). Trobarem un gran bloc que hem de superar passant per sota. En un moment donat trobarem un tallat. Haurem de superar-lo anant a buscar una instal·lació de ràpel que trobarem a la dreta de la canal (30 metres). Creuem una placa de conglomerat i seguim baixant per la part dreta de la canal fins trobar un cable metàlic. El cable ens porta fins unes escales que ens deixen a una pista ample. Seguim la pista fins el punt de partida. Temps total del descens: uns 45 minuts.