La Noguera Sant Llorenç de Montgai

Sant Llorenç de Montgai: Martinetti a la Formiguera

*** 17 Novembre, 2008

La Martinetti és una ràpida i entretinguda via situada a la paret Formiguera, a Sant Llorenç de Montgai. Tot i que a simple vista la pedra sembla bastant discreta, quan comencem a escalar trobem que no és així. L’escalada és divertida i sostinguda; llàstima que no sigui més llarga. Tot i això la podem combinar amb altres vies properes, com la Garrets-Eusebi, o la Normal.

 • Via: Martinetti
 • Zona: Sant Llorenç de Montgai – Paret de la Formiguera
 • Dificultat: V+ (MD-)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 100 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 12 cintes exprés
 • Orientació: Sud
 • Valoració:***

Aproximació:

Des de Balaguer hem de prendre la carretera direcció Tremp (C-13). Abans d’arribar al poble de Camarasa trobem un desviament a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç; primer passarem pel costat de la Paret de l’Os i al 2,5 km del desviament estarem davant la Paret del Cilindre.
Es pot aparcar a mà esquerra. Des d’aquest punt veiem la paret Formiguera i el terraplè de la via del tren. Hem de dirigir-nos en direcció al terraplè i remuntar-lo per la banda dreta. Un cop som a dalt només hem de creuar la via i situar-no al peu de la paret. (10 minuts des del cotxe).

L1(IV)

La via s’inicia entre mig de dos “chorreres” molt visibles. A la seva esquerra hi ha la via Garrets-Eusebi. La primera tirada  es fa en una placa lleugerament tombada fins un replà. És recomanable empalmar aquest llarg amb el següent. 25 metres.

L2(IV+)

Sortint del replà la paret es posa vertical. En tot moment però, tenim preses de mans i de peus que ens permeten una escalada molt “disfrutona”. 15 metres.

L3(V)

La paret es posa definitivament vertical. De la sortida de la reunió a la primera assegurança allunya una mica (en comparació a la resta de la via). Tenim uns quans metres rectes fins que arribem a una gran fissura horitzontal que hem de flanquejar fins arribar a la reunió; molt còmoda. 30 metres.

L4(V+)

Sortim de la reunió en diagonal a la dreta per després col·locar-nos sobre una llastra (bastant dubtosa). Seguim amunt recte per després anar desviant-nos lleugerament a la dreta fins a la reunió. Aquest llarg i l’anterior justifiquen de per sí la via, “molt disfrutons”. 30 metres.

Descens:

Dos ràpels per la mateixa via o bé caminant per la vessant nord amb tendencia a l’est (fites).