Alt Urgell Paret Bucòlica

Terra de Dinosaures a la Paret Bucòlica

*** 15 febrer, 2009

Situada entre Oliana i Coll de Nargó, la Paret Bucòlica té una bona oferta d’itineraris, essent Terra de Dinosaures una de les opcions més assequibles. Aquesta via, que corre a la dreta de Bàlsam de Tigre, ens ofereix una escalada variada sobre roca generalment de molt bona qualitat, amb alguns passos aïllats més difícils que trenquen la tònica de cinquè que presenta la via.

 • Via: Terra de Dinosaures
 • Zona: Oliana – Paret Bucòlica
 • Dificultat: 6a (MD-)
 • Dificultat obligada: V+
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Mitjà/baix
 • Llargària: 160 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 10 cintes exprés i alguna baga per savines
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració:***

Aproximació:

Circulem per la C-14 direcció Andorra, al sortir del tercer túnel un cop passat el pantà d’Oliana ens hem de desviar per l’antiga carretera. Circulem uns 300 metres i aparquem el vehicle a un replà a mà dreta. Des de l’aparcament ja es veu la via. Reculem caminant uns metres fins que trobem un corriol poc definit que ens porta fins al peu de la via (trajecte evident).

L1(V)

La via comença a la dreta de la Bàlsam de Tigre i al costat d’un pi característic. Ens enfilem per unes plaques lleugerament tombades. Escalem en tendència a la dreta fins arribar a un primer replà. Enfilem una primera placa vertical amb bones mans. Un cop superada trobem una altra placa lleugerament desplomada però amb mans molt franques, ens podem ajudar amb una fissura que hi ha més a la dreta. Arribem a la reunió molt còmoda sobre un replà. 30 metres.

L2 (V+/6a)

Sortim de la reunió en diagonal a l’esquerra  i superem un primer desplomet amb unes mans d’escàndol. Seguim uns metres en tendència a l’esquerra per una placa vertical fins que ens situem al davant una placa lleugerament extraplomada. Aquest és el pas clau de la tirada, V+ o 6a segons quina sigui la ressenya (Per mi 6a ). Les presses de mans són més justes i hem d’apropar-nos a una fissura que hi ha a la dreta per després poder seguir a l’esquerra per la placa fins al següent parabolt. Un cop xapat aquest ja trobem més mans (V). Sortint de la placa trobem la reunió -també molt còmoda- en un altre replà. 30 metres.

L3(V+)

Sortim de la r seguint la línia d’assegurances i superem un parell de ressalts fins situar-nos sota una fissura vertical. Escalem per la fissura amb cura, donat que hi ha un bolo que balla. Un cop superada la fissura ens trobem amb una placa vertical. Sortim de la placa per terreny tombat i anem a cercar la r que es troba més a l’esquerra. 35 metres.

L4(6a)

Per sortir de la r hem de fer-ho amb un parell de passos en bavaresa potents fins a xapar el primer parabolt. Un cop xapat ens col·loquem en una placa vertical que demana una escalada més tècnica. Arribem a una mini feixa que ens deixa davant una placa vertical. Escalem en diagonal seguint les assegurances. El 6a és per arribar a l’últim parabolt abans de la reunió. Aquest pas és més complicat pels baixets com jo donat que hem de fer un moviment dinàmic per anar a cercar una bústia tremenda. Un cop tenim la mà a la bústia és fàcil superar-nos per xapar i arribar a la reunió. 25 metres.

L5(V+)

Sortim de la r cap a la dreta amb un parell de passos fins sobre una placa vertical. Un cop superada la placa sortim per terreny més tombat i descompost (compte amb els de sota!!) Continuem fins sortir de la paret i fem la reunió a un arbre. 40 metres.

Descens:

Quan sortim de la via seguim unes fites a mà esquerra que ens menen cap un corriol. Seguirem per la feixa (fites). Aquesta va perdent alçada i trobem un nou corriol/tartera que ens porta fins a la carretera. 1 km.

El que més m’ha agradat:
 • Bona roca excepte l’últim tram de la darrera tirada.
 • Reunions còmodes (menys la darrera).
El que no m’ha agradat tant:
 • A l’últim llarg, un cop es supera la placa més vertical la comunicació entre la cordada es fa molt difícil. Hauria estat lògic que la quarta tirada arribés fins al terreny més tombat i que la última fos de tràmit per sortir.
 • La sortida està descomposta i poden caure pedres pel fregament de la corda.
[elfsight_instagram_feed id="1"]