Àger La Noguera

Tope Clàssic a Àger

**** 23 febrer, 2009

La Tope Clàssic és una via per fer sense pressa, fruint de cada una de les tirades. Trobem trams de fissura, plaques del tot variades i algun moment d’artificial. En definitiva, una bona opció per torrar-nos al sol hivernal mentre gaudim de l’escalada en un indret preciós.

 • Via: Tope Clàssic
 • Zona: Àger – Cap del Ras
 • Dificultat: 6b/A1 (MD)
 • Dificultat obligada: V+/A1
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Llargària: 275 metres
 • Equipament: Via pràcticament equipada
 • Material: 16 cintes i un estrep. Pot ser útil un joc de friends per reforçar alguns trams i l’última reunió. Alguna baga per savines
 • Orientació: Sud
 • Valoració:****

Aproximació:

Entrant a Àger prenem una carretera a mà esquerra que passa pel costat del cementiri (Direcció Colobor). La seguim uns quilometres fins que trobem una pista de terra a mà dreta que va al refugi de Colobor. La prenem i al cap de poc trobem un trencall; hem de prendre el que NO va al refugi. Seguim la pista fins a trobar-nos a l’alçada de la via. Des del cotxe l’aproximació és evident (10 minuts).

L1(IV)

La primera tirada és un pur tràmit per enfilar-se a un esperó on fem la primera reunió. 40 metres.

L2(6a)

Sortim recte amunt i escalem una placa amb roca molt franca i generosament assegurada. La màxima dificultat es troba a mitja placa. Després seguim recte, superem uns resalts i reunió. 35 metres.

L3(V+)

Sortim cap a la dreta fins situar-nos a una placa tombada. Seguim la placa amunt en direcció a una fissura. Hi ha un merlet que es pot llaçar i una mica després un clau. Escalem la fissura i quan s’acaba sortim a l’esquerra cap a la reunió. L’inici d’aquesta tirada és fàcil però bastant exposat. 35 metres.

L4(V+)

Sortim de la r recte amunt fins situar-nos a una placa bastant tombada, de seguida podem llaçar una savina i més endavant un pont de roca. La placa es va posant més vertical fins arribar a un ressalt. Un cop superem el ressalt seguim en diagonal a l’esquerra, ens saltem una reunió (espit-buril) i continuem cap a l’esquerra fins sortir a la feixa on trobem una altra reunió. 45 metres.

L5(III)

Pugem per un petit mur bastant descompost fins un replà i ens col·loquem sota la paret on es troba la reunió. Tirada neta, 25 metres.

L6(V+/Ae o 6b)

Sortim amunt fins situar-nos sobre un petit ressalt, flaquegem cap a la dreta per anar a buscar una fissura/bavaresa. Un cop superada escalem fins superar un altre ressalt i entrar en un tram amb moltes fissures horitzontals. Seguim amunt amb lleugera tendència a l’esquerra fins situar-nos al costat d’una fissura/diedre. A partir d’aquest punt es pot fer en A0 o seguir en lliure (6b+) fins que sortim a un replà on es troba la reunió. 35 metres.

L7 (A1 i V+)

Sortim de la reunió en artificial, primer sobre dos parabolts i després sobre un clau. A partir d’aquí els passos són llargs, però podem progressar equipant la fissura de l’esquerra fins sortir en lliure (V/V+). L’arribada a la r està una mica descomposta. 15 metres.

L8(III+)

Sortim de la reunió cap a l’esquerra i fem una mica de savina-tracció fins sortir a un jardí. Anem cap a la dreta i pugem a un muret fins situar-nos sota una placa força compacta. La reunió és un parabolt, però es pot reforçar bé amb un friend o tascó. 20 metres.

L9(V+)

Sortim de la reunió fent oposició entre una fissura i una canaleta i seguim en adherència fins al primer parabolt. Un cop superat aquest continuem per una placa molt franca fins sortir de la paret. La sortida està bastant descomposta. 25 metres.

Descens:

Anem cap a la dreta fins trobar un esperó característic (fites visibles). Continuem per la feixa cap a la dreta fins anar a trobar la canal de baixada que ens acaba deixant a la pista on tenim el cotxe. 45 minuts.

El que més m’ha agradat:
 • Sostinguda i amb ambient.
 • Totes les plaques que trobem són magnífiques i amb roca força compacta.
 • Una via 100% recomanable.
El que no m’ha agradat tant:
 • La sortida de la segona r és exposada i sense possibilitat d’assegurar. Una caiguda seria força dolenta: factor 2 amb metres  i la paret no és vertical.
 • L’última reunió (un parabolt) està al pitjor lloc per començar a escalar.
 • Algunes entrades a les reunions estan descompostes i poden caure pedres.
[elfsight_instagram_feed id="1"]