Gorros Montserrat

Òpera Prima al Gorro Frigi

*** 8 març, 2009

L‘Òpera prima és una de les vies “clàssiques” de la cara est del Gorro Frigi. Totalment re-equipada amb parabolts per Guillem Arias, un dels seus aperturistes, ens ofereix una ascensió directa, mantinguda i sobre molt bona roca.

 • Via: Òpera Prima
 • Zona: Montserrat – Gorros
 • Dificultat: 6a (MD-)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 145 metres
 • Equipament: Via equipada amb parabolts grocs
 • Material: 8 cintes exprés
 • Orientació: Est
 • Valoració:***

Aproximació:

Per arribar fins la Gorra Frígia ho podem fer amb el funicular de Sant Joan, que sortint del monestir ens deixa a l’estació superior, des d’allí només hem de prendre el camí de Sant Jeroni direcció cap a la Gorra. Un cop estiguem a l’alçada de la canal entre la Magdalena Superior i el Gorro Frigi, ens desviem del camí i pugem uns 20 metres, on es troba l’inici de la via (parabolt groc).

L1(IV+)

Comencem escalant en diagonal cap a la dreta per al cap d’un metres seguir recte amunt fins a la reunió. Aquesta es troba a una primera bauma no gaire marcada i és força còmoda. 25 metres.

L2(V)

Sortim de la reunió cap a l’esquerra fins encarar un muret vertical però amb presa, aquest és el pas clau del llarg (V). Un cop superat la resta de la tirada és una agradable escalada en placa (IV) fins a la reunió que  també força còmoda. Totes les reunions es troben equipades per rapelar. 25 metres.

L3(V+)

Sortim de la reunió en diagonal a l’esquerra per anar a buscar una panxa. El V+ és per superar la panxa, on haurem de tibar de preses mitjanes i col·locar bé els peus. Un cop superada aquesta primera panxa escalarem per una canalera molt amplia i no gaire marcada. Encara haurem de superar una altra petita panxa abans d’arribar a la reunió. 30 metres.

L4(6a)

Només sortir de la reunió trobem una primera panxa que superem per la dreta (V+) i que ens deixa just a sota d’una altra panxa més marcada (6a). Aquest tram es pot fer perfectament en A0 doncs les assegurances van molt seguides. Un cop superem la segona panxa seguim recte per la placa (IV+) fins a la reunió. 20 metres.

L5(V)

Sortint de la reunió ens enfilem per la canal escalant en oposició fins que podem sortir d’aquesta cap a la dreta. De seguida el terreny es tomba i seguim fins que ens trobem el “nas” del Gorro, aleshores seguim cap a l’esquerra fins a la reunió. 45 metres.

Descens:

Atenció! Els passamans i cadenes han estat retirats (febrer 2014) Es pot des-grimpar amb cura o rapelar

Anem a buscar la via normal (fites) on hi ha instal·lats uns passamans i cadenes que ens porten cap a la canal entre la Magdalena i el Gorro, que ens mena finalment al camí de sant Jeroni. També és possible rapelar per la via, donat que totes les reunions estan equipades amb dos argolles.

El que més m’ha agradat:
 • Via directa i sostinguda.
 • Roca en general excel·lent i molt menys “sobada” que altres vies del Gorro Frigi.
[elfsight_instagram_feed id="1"]