Serra de St. Joan

El cap i el passarell a Montanissell

** 7 Abril, 2009

Aquesta via la podríem definir com “alpinisme de secà”, donat que es tracta d’una via discontínua, amb alguns passatges interessants i amb un descens etern. Pot ser una bona opció per tots aquells que comencin a fer vies semi-equipades doncs les possibilitats d’autoprotecció són grans i la dificultat baixa, fet que permet practicar amb els friends i els tascons sense patir.

 • Via: El cap i el passarell a Montanissell
 • Zona: Serra de Sant Joan – Cingle de l’Obaga Negra
 • Dificultat: V+ (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Llargària: 275 metres
 • Equipament: Pràcticament equipada
 • Material: 10 cintes exprés i Joc de friends i/o tascons
 • Orientació: Sud
 • Valoració:**

Aproximació:

Prenem la carretera que va de Coll de Nargó a Isona (L-511) i al punt quilomètric 20,4 ens desviem per un trencall en direcció Els Parts-Montanissell-Sallent. Seguim 700 metres i trobem un altre trencall, anem en direcció Els Prats i al cap d’un quilòmetre aparquem a mà esquerra. Des d’aquest punt seguim a peu (fites) en direcció a la paret fins situar-nos al peu de la via (parabolt i placa amb el nom)

L1(V+)

La via comença a una placa tombada que creuem diagonalment cap a la dreta fins situar-nos davant un mur vertical. Superem el mur per unes fissures (V+)  i ens situem a una zona de blocs que ens porten fins a la reunió. 30 metres.

L2(IV)

Sortim en tendència a l’esquerra per una mena de diedre bastant descompost. Arribem a una feixa que travessem caminant fins la reunió. 35 metres.

L3(V-)

Sortim en direcció un petit desplom on es veu un clau. Superem el pas per l’esquerra i continuem per un diedre que esquiva un sostre. Després hem d’escalar en tendència a la dreta fins la reunió. 45 metres.

L4(V)

Sortim recte superant un petit tram lleugerament desplomat però amb unes preses brutals. Ens situem sobre una placa que travessem diagonalment cap a la dreta. Després recte amunt fins la reunió. 35 metres.

L5(IV+)

Només començar trobem un inmens pont de roca. Seguim recte per la placa fins que ens trobem un extraplom. Flanquegem cap a la dreta per terreny terrós. Al final del flanqueig trobem un blocs que superem fins situar-nos a la reunió. 35 metres.

L6(IV+)

Ens situem sobre una placa tombada i anem flaquejant en diagonal i a l’esquerra fins situar-nos sota una llastra que ens obliga a anar cap a la dreta un altre cop fins la següent reunió. 30 metres.

L7(IV)

Sortim recte de la r i després anem flaquejant cap a l’esquerra fins arribar a uns boixos. Els travessem i arribem a la reunió, on trobarem el llibre de registre. 25 metres.

L8(V-)

Sortim en lleugera tendència a l’esquerra cap a uns blocs que ens menen fins un diedre fàcil. Un cop superat seguim uns quants metres fins la darrera reunió. 40 metres.

Descens:

Prenem la pista que surt de les antenes i la seguim. Al cap d’una estona trobarem un primer trencall, hem d’anar a mà esquerra. Una mica més endavant trobem un nou trencall, una altra volta hem d’anar a mà esquerra. Finalment trobarem un tercer desviament, tornem a prendre l’esquerra. Seguim fins al vehicle. 6,5 quilòmetres.

El que més m’ha agradat:
 • La placa de la sisena tirada, amb uns passos bonics d’adherència.
 • Entorn tranquil.
El que no m’ha agradat tant:
 • Via discontínua.
 • Alguns trams terrossos.
 • Descens infinit.