Frares Encantats Montserrat

Via Xavi Rosell Pons al Bisbe

*** 19 Maig, 2009

La Xavi Rosell és una deliciosa via al vessant sud-est del Bisbe que pot recordar, per la seva estètica, la via Normal de la Bola de la Partió. Malgrat el seu curt recorregut ens ofereix un primer llarg en lliure sobre molt bona roca i una segona tirada amb un artificial d’allò més suggeridor. És una molt bona opció per completar un dia d’escalada a Frares.

 • Via: Xavi Rosell Pons
 • Zona: Montserrat – Frares
 • Dificultat: V-/Ae (D)
 • Dificultat obligada: V-/Ae
 • Compromís: Baix
 • Exposició: Mitjana
 • Llargària: 65 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 7 cintes exprés, estreps i bagues per merlets
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració:***

Aproximació:

Des del aparcament de Can Massana anem fins al refugi Vicenç Barbé. Un cop passat el refugi trobarem un trencall, prenem el camí que indica Coll de Porc (dreta). Seguim el camí direcció al Pas del Príncep. El camí comença a baixar fins que creua el Torrent del Lloro. A partir d’aquest punt torna a pujar. Prenem el següent trencall direcció nord (marques blaves). Seguim el corriol cap al nord. Passarem pel vessant est de la Monja. Superem una pendent forta i arribem a un replà al peu del Bisbe. Una hora.

L1(V-)

La via s’inicia uns metres a la dreta de la Normal del Bisbe. El primers metres són verticals i estan ben assegurats amb un parell d’espits. Continuem per la placa, que es va tombant fins arribar a la reunió, que és força còmoda. 40 metres i tres espits; podem llaçar algun merlet.

L2(IV+ i Ae)

Sortim cap a la dreta i ens situem sota el desplom. A partir d’aquest punt superem tot el desplom en escalada artificial, amb un ambient força aeri. La sortida en lliure es fa mirar una mica, però és fàcil. Nosaltres vam muntar la reunió a la instal·lació de ràpel. 25 metres i 7 espits.

Descens:

Ràpel de 40 metres per la Normal.

El que més m’ha agradat:
 • Roca de molt bona qualitat al primer llarg.
 • Malgrat que la via és curta, l’artificial té força ambient, doncs ens aboca a la Paret Nord de Frares.