Montserrat Sant Benet

Pel Davant per la Variant Canaletes a la Panxa del Bisbe

**** 28 juny, 2009

La Panxa del Bisbe crida l’atenció pel seu aspecte voluminós i monolític, sense pràcticament fissures, destaquen les seves plaques de roca exel·lent. La via “Pel Davant” combinada amb la “Canaletes” és potser la manera més elegant de guanyar el cim d’aquesta agulla. Una escalada que comença vertical i sobre roca extraordinària per anar-se tombant fins arribar al cim.

 • Via: Pel Davant sortint per la Variant Canaletes
 • Zona: Montserrat – Sant Benet
 • Grau: V (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 160 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 8 cintes exprés i una plaqueta recuperable
 • Orientació: Sud
 • Valoració:****

Aproximació:

Sortim del Monestir i enfilem el camí de les Escales dels Pobres direcció al Pla dels Ocells; abans d’arribar-hi passarem per la Panxa del Bisbe i pel peu de via.

L1(V)

La via comença al peu del camí, a l’esquerra d’una balma característica. Els primers metres escalem en diagonal a l’esquerra fins que la paret es posa vertical. A partir d’aquest punt venen uns pocs metres més fins (V+) per seguir amb una escalada sostinguda de V sobre roca exel·lent. Quan portem trenta metres escalats trobarem una primera reunió una mica precària, la ignorem i al cap de pocs metres en trobarem una altra amb millors condicions i força còmoda. 40 metres. En aquest primer llarg podem posar una plaqueta recuperable.

L2(IV+)

Sortim en diagonal a la dreta i travessem una franja de roca no tant bona. Un cop superada seguim recte amunt per arribar al cap d’uns metres a la següent reunió. Aquesta tirada és molt curta i podríem seguir fins una altra reunió que hi ha tot just abans de començar la canaleta.

L3(IV+)

De la reunió anem en diagonal a l’esquerra per col·locar-nos just davant de la canaleta. L’entrada a aquesta és potser la part més difícil d’aquesta tirada. Un cop a dins escalem en diedre fins que sortim per dalt. Tot just sortir trobem una nova reunió. Ens la saltem i continuem fins una alzina on muntem la reunió. 50 metres.

L4(III)

Aquest llarg ens porta fins al cim de la Panxa del Bisbe. Es tracta d’una fàcil grimpada pel terreny més sencill que trobem. Al cim no hi ha reunió, però hi ha uns caps de burí i si portem plaquetes recuperables podem usar-les per la reunió. 55 metres.

Descens:

Fem un ràpel per la cara nord-oest. Un cop a terra baixem per la canal fins arribar al camí.

El que més m’ha agradat:
 • Primer llarg mantingut en V, molt “disfruton”
 • Roca exel·lent.
[elfsight_instagram_feed id="1"]