Agulles

Integral Senda dels Àngels a la Portella Gran

*** 7 Juliol, 2009

La Senda del Àngels és una combinació de varies vies a la cara oest  de la Portella Gran que dona com a resultat una escalada variada i del tot recomanable. Una primera tirada exigent i un estètic tercer llarg són motiu suficient per fer-hi una visita i gaudir d’una bona ombra els calorosos dies d’estiu.

 • Via: Integral Senda dels Àngels
 • Zona: Montserrat – Agulles
 • Grau: V+/Ae (MD)
 • Dificultat obligada: V+/Ae
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 120 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 17 cintes exprés i estreps
 • Orientació: Oest
 • Valoració:***

Aproximació:

Des de l’aparcament de Can Massana prenem el camí cap al refugi Vicenç Barbé. Tot just abans d’enfilar el Pas de la Portella veiem les primeres expansions de la via.

L1(V+/Ae)

La primera tirada comença amb un pas força fi fins atènyer la primera assegurança. Hi ha una presa lateral que si la trobem ens ajuda a xapar. A partir d’aquest punt escalem combinant artificial i lliure fins un flanqueig en lliure cap a l’esquerra. Després recte amunt en el que és el tram més obligat de la via (V+/6a) per col·locar-nos sota un desplom. Superem el desplom amb 2 passos d’artificial i arribem a la reunió. A la primera meitat del llarg hi ha un burí apunt de petar, així que és recomanable portar el mosquetó dels invents per si les mosques. 35 metres.

L2(V+/Ae)

Sortim de la reunió amb un pas d’artificial fins situar-nos a la placa. Anem a caçar la següent assegurança (V+). Després d’aquesta la placa tomba ràpidament i entrem a una lleixa. Seguim una mica cap a la dreta amb cura de no tirar pedres, superem un petit esglaó i entrem a una balma. Resseguim la balma fins al final i muntem la reunió. 25 metres.

L3(V+/Ao o 6a)

Sortim de la reunió per la dreta, xapem i escalem un parell de metres amunt per després anar flanquejant cap a la dreta fins arribar a un primer llavi. Sortim del llavi cap amunt per una zona vertical on s’ha d’escalar amb calma per poder assaborir la bellesa d’aquest tram que ens mena fins una petita balma que em de flanquejar i sortir per la dreta. En aquest punt es troba el pas de 6a, ben protegit. Un cop superat la dificultat decreix ràpidament fins la reunió. 45 metres. Aquesta tirada fa alguna ziga-zaga i va bé portar alguna cinta molt llarga.

L4(IV+)

Sortim recte amunt per una placa vertical però amb roca de primera qualitat. Llàstima que sigui tant curta!! 15 metres.

Descens:

Un ràpel de 50 metres per la vessant nord-est.

El que més m’ha agradat:
 • Primera tirada potent. En lliure deu sortir 6a menys el darrer desplom.
 • El tercer força estètic.
 • Via recomanable.
El que no m’ha agradat tant:
 • Un burí del primer llarg apunt de petar.
 • La sortida de la tercera reunió és exposada pel segon un cop desxapa la primera cinta doncs hi ha possibilitat de pèndol força llarg.