Àger La Noguera

Redrum al Cap del Ras, Àger

*** 21 setembre, 2009

La Redrum és una de les vies més repetides de Cap del Ras. Es tracta d’un itinerari de tall clàssic, que en la seva part baixa evita un parell de sostres i acaba sortint per dalt de la manera més directa. Com la majoria d’itineraris d’aquest sector la gran pega és la falta de continuïtat a la segona meitat de la via, per altra banda inevitable, degut a la serie de feixes que creuen la part superior del serrat. La via es troba equipada, tot i que el calcari que hi trobem ens ofereix força possibilitats per augmentar les assegurances sense problemes.

 • Via: Redrum
 • Zona: Àger – Cap del Ras
 • Dificultat: 6a/Ae (MD)
 • Dificultat obligada: V/Ae
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Mitjà
 • Llargària: 275 metres
 • Equipament: Via pràcticament equipada
 • Material: 14 cintes exprés i un estrep. Pot ser útil un joc de friends i una baga per un pont de roca
 • Orientació: Sud
 • Valoració:***

Aproximació:

Entrant a Àger prenem una carretera a mà esquerra que passa pel costat del cementiri (Direcció Colobor). La seguim uns quilometres fins que trobem una pista de terra a mà dreta que va al refugi de Colobor. La prenem i al cap de poc trobem un trencall; hem de prendre el que NO va al refugi. Seguim la pista fins a trobar-nos a l’alçada de la via. Des del cotxe l’aproximació és evident, hem d’anar a cercar un sostre característic, la via comença en uns blocs (10 minuts).

L1(V+)

Ens enfilem a uns blocs que ens permeten passar a la paret, hem d’escalar seguint la fissura, amb bon cantell però força dreta. Quan aquesta s’acaba sortim cap a la dreta per la placa i anem fent una diagonal fins situar-nos al final del sostret, des d’aquí flanquegem uns pocs metres i arribem a la reunió. La tirada té bona presa tota l’estona però s’ha d’anar per feina si no ens volem quedar fosos només començar. 30 metres.

L2(V)

Sortim de la reunió per una placa ben protegida que ens condueix fins  a sota un petit desplom que superem per la dreta. Un cop superat, escalem per uns blocs senzills fins arribar a una mena de diedret obert on trobem un pitó. Des d’aquí nosaltres hem optat per tirar cap a l’esquerra superant un ressalt amb bona presa i aprofitant un pont de roca. Sortim a una placa i recte fins la reunió. 25 metres.

L3(V)

Flanquegem cap a la dreta per una placa vertical amb bon cantell. Un cop xapada la segona assegurança flanquegem mig metre més per trobar unes bones mans que ens permeten sortir recte amunt sense més problemes. Arribem a un tram una mica descompost i tirem cap a la dreta fins la reunió. 15 metres.

L4(V+)

Abandonem la reunió en diagonal a l’esquerra per una placa que ens demana uns passos d’adherència fins poder abastar una llastra que ens permet progressar uns metres en tècnica de bavaresa. De seguida el terreny es torna menys vertical alhora que la qualitat de la roca empitjora. Haurem d’anar seguint una marcada fissura fàcil però comprovant l’estat de la roca. 40 metres.

L5(IV+)

El llargs s’inicia per una placa amb bons forats. Anem a buscar una llastra que escalem per la banda esquerra i continuem fins a la feixa i la reunió. 30 metres.

L6(III)

Tirada de tràmit. Superem un petit mur tombat i arribem a una nova feixa. Pugem un altre muret fins un nou pany de paret on fem la reunió (no confondre amb la línia d'”El tercer hombre”. 40 metres.

L7(V/V+)

Ataquem la placa per anar a caçar el primer espit que es troba força amunt. Aquesta tirada és força vertical i l’estil d’escalada ha de ser més fi i menys físic. Les assegurances allarguen més que en la resta de la via. Sortint del mur arribem a una nova feixa on fem la reunió. 30 metres.

L8(Ae/6a)

Per continuar hem de superar un desplom amb 2 passos d’Ae (podem fer un pas més en Ao donat que hi ha una vaga al següent espit). La sortida en lliure és molt fina i sostinguda. Sortim a una petita lleixa i encarem un altre placa, amb uns primers passos senzills per després superar un petit esperó cap a l’esquerra que extraploma una mica. Un cop superat és fàcil fins una nova feixa on muntem la reunió. 35 metres.

L9(Ao/6a)

Sortim cap a l’esquerra per superar un petit desplom amb bones mans. Arribem a una nova feixa. L’últim pany de paret comença amb uns passos d’Ao (possible 6a+) que ens permeten arribar fins una llastra que superem en bavaresa. Un cop sobre la llastra encara queda un petit tram molt vertical (bones mans) que de seguida es tomba un xic. Ara escalem en tendència a la dreta fins sortir de la paret. 30 metres.

Descens:

Anem cap a la dreta fins trobar un esperó característic (fites visibles). Continuem per la feixa cap a la dreta fins anar a trobar la canal de baixada que ens acaba deixant a la pista on tenim el cotxe. 45 minuts.

El que més m’ha agradat:
 • Primera tirada vertical, molt mantinguda i amb bon canto. Tot i que a les ressenyes la marquen com V+/Ao surt tota en lliure i deu ser 6a.
 • Fotogènic tercer llarg.
 • Bonica sortida de la tercera reunió.
El que no m’ha agradat tant:
 • La segona meitat del quart llarg està una mica descomposta… Hi ha algunes llastres que sonen molt buides.
 • La discontinuïtat de la part alta desmereix una mica la via. Potser hauria quedat una via més estètica si s’hagués acabat a la feixa.

Potser també et pot interessar:

[elfsight_instagram_feed id="1"]