Montserrat Sant Benet

Cerdà-Pokorski a l’Elefant

**** 7 octubre, 2009

Via de dificultat moderada que convida a l’escalada pausada, gaudint del tacte de les abundants presses cantelludes mentre cerquem el següent punt d’assegurança, la Cerdà-Pokorski ens ofereix un traçat clàssic carregat de lògica a una de les raconades menys visitades de Sant Benet.

 • Via: Cerdà-Pokorski
 • Zona: Montserrat – Sant Benet
 • Dificultat: V- (BD+)
 • Dificultat obligada: V-
 • Compromís: Baix
 • Exposició: Mitjana
 • Llargària: 100 metres
 • Equipament: Via equipada amb material variat
 • Material: 6 cintes exprés, una plaqueta recuperable i opcionalment vagues per llaçar merlets i un camalot nº2 per la sortida de la primera reunió
 • Valoració:****

Aproximació:

Sortim del Monestir i enfilem el camí del Pas dels Francesos fins arribar al Pla de Santa Anna (si volguéssim estalviar-nos aquesta part de l’aproximació podríem escalar “El Camí de l’Alsina”, que ens deixa molt aprop de la Plaça de Santa Anna), aquí ens desviem a la dreta direcció al refugi de Sant Benet. Prenem el camí cap a l’est sortint del refugi i que passa per una mena de porta de pedra, al cap de poc el camí es bifurca i prenem el de l’esquerra (que porta a l’ermita de Sant Salvador). Veurem la Trumfa a la nostra dreta. Seguirem pujant fent giragonses fins una nova bifurcació amb un corriol que es dirigeix a la Trompa de l’Elefant. El prenem i seguim cap a la canal de l’esquerra, que ascendeix fins el peu de via.

L1(IV)

La via s’inicia a la perpendicular d’una petita balma situada a mitja paret on hi creix una savina. La primera assegurança és una doble expansió. Uns pocs metres més amunt hi ha un cap de burí. Val la pena perdre una mica de temps a trobar-lo perquè tot i que no hi ha gaire dificultat si caiem abans de la següent assegurança piquem al terra. Hem de seguir escalant més o menys recte en direcció a la balma, sempre cercant els passos més lògics. A mida que anem guanyant metres anirem trobant alguna altre assegurança. També trobarem bons merlets per llaçar, així que val la pena portar algunes vagues preparades. La reunió la fem a la balma. 40 metres.

L2(IV+)

Hem de sortir de la balma cap a la dreta. La sortida cal dir que dona un cert respecte, donat que no es veu el primer espit i la placa és dreta. Tot i això la sortida és molt fàcil, amb presses genials i de seguida trobarem la primera assegurança. Per evitar el factor 2 podem col·locar un Camalot del 2 a la part dreta de la balma. Un cop xapat el primer espit hem d’escalar en diagonal cap a l’esquerra fins situar-nos sobre la reunió i després seguir més o menys recte amunt. De nou anirem trobant algun punt d’assegurança. 30 metres.

L3(V-)

Sortim de la reunió en tendència a la dreta fins situar-nos al peu d’una placa vertical. Un cop xapat el primer espit hem de seguir recte, amb uns passos força estètics sobre bons còdols. Un cop passada la tercera assegurança la placa es va ajaient fins arribar a la reunió. 30 metres.

Descens:

Caminant per la banda oest fins arribar a un corriol que ens porta a la vessant sud, Sant Salvador i Sant Benet.

El que més m’ha agradat:
 • La placa vertical de la darrera tirada, força divertida.
 • És una bona via per navegar a la cerca de la següent xapa.
 • Ombra pels dies de calor.
El que no m’ha agradat tant:
 • Tot i que la roca és genial, va saltar algun còdol.
[elfsight_instagram_feed id="1"]