Alt Urgell Coll de Nargó

Via del Manelet a la Paret del Grau

**** 3 març, 2010

Situada a la Paret del Grau (Coll de Nargó) la Via del Manelet és una opció del tot recomanable. Amb un equipament de caire esportiu, només ens caldran les cintes per superar els tres llargs que conformen la via. L’itinerari, sobre roca excel·lent és sostingut, variat i ràpid, fent-nos escalar plaques, fissures i panxes. Com a curiositat dir que l’inici de la via és sobre conglomerat  que amb els metres es va transformant en un calcari de primera qualitat. Donada la seva curta llargada la podrem combinar fàcilment amb altres vies de la mateixa paret.

 • Via: Via del Manelet
 • Zona: Coll de Nargó – Paret del Grau
 • Dificultat: 6a (MD)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 100 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via equipada amb parabolts. Totes les reunions són rapelables de dos anelles.
 • Material: 10 cintes exprés.
 • Valoració:****

Aproximació:

Anant per la carretera C-14 ens desviem a Coll de Nargó. Un cop dins el poble agafem la carretera de Tremp (L-511), sortint del poble hi ha un desviament a mà dreta que va cap a les escoles. Agafem aquesta carretera (estreta i asfaltada) i seguim fins un altre desviament cap a la dreta direcció a Montanisell, aquesta carretera continua asfaltada uns metres per convertir-se en una pista transitable amb un turisme. Hem de seguir fins que arribem a Les Agulles, on aparcarem. Des d’aquí l’aproximació és evident (10 minuts). L’itinerari es troba just a l’esquerra de la Via Àfrica.

L1(6a)

Per localitzar el peu de via haurem de cercar una zona desplomada formada per un conglomerat vermellós. Des del peu de via veurem les dues primeres assegurances que protegeixen la superació del sostret. Anem directament cap el sostret i ens situem a la part inferior, des d’on podrem xapar el primer parabolt. Tirem una mica cap a la dreta per anar a atènyer una bavaresa que ens permet superar la panxa. Després afluixa i anem a buscar una sèrie de ressalts amb un festival de preses. Acabarem situant-nos sota una fissura diagonal que haurem d’escalar i que ens deixa sobre una placa on tindrem que fer uns passos d’adherència cap a l’esquerra per entrar a la reunió. 40 metres.

L2(6a)

Sortim recte amunt de la reunió. Trobarem un primer tram amb bona presa. A partir del segon parabolt tenim una secció més tècnica, on les preses es tornen més escadusseres obligant-nos a posar bé els peus. Un cop a l’alçada del tercer bolt hem d’anar una mica a la dreta, on trobarem preses més franques que ens permetran superar el tram. Seguidament bé una part amb bona presa fins que passem a la paret de l’esquerra, vertical però amb cantell molt bo. Fem la reunió a una petita lleixa. 25 metres.

L3(6a)

Superem un primer ressalt al sortir de la reunió i anem per terreny més fàcil fins una panxa. Tibem una mica per superar-la i quedem sobre una placa vertical i amb presa més justa (pas clau del llarg), són un pocs metres més tècnics que donen pas a una placa de continuïtat sobre cantells tant bons que semblen que ens han de tallar els dits. Fem la reunió a un còmode relleix. 35 metres.

Descens:

Si anem amb doble corda, un ràpel fins a la R-1 i un altre fins al terra. Amb corda simple tres ràpels.

El que més m’ha agradat:
 • Roca de primera qualitat. Hi ha moments en que els cantells són tant bons que no els vols deixar anar!!
 • Continuïtat en el seu grau.
 • Assegurada amb mentalitat esportiva però amb suficient distància per tenir la sensació que escales.
El que no m’ha agradat tant:
 • Es fa curta 🙁
[elfsight_instagram_feed id="1"]