Agulles Montserrat

Xemeneia Torras-Homet a l’Esquelet

**** 27 Abril, 2010

L‘Esquelet, situat al cor d’Agulles ens regala unes magnífiques vistes de la regió des del seu cim. Una de les maneres més elegants d’enfilar-se a aquesta agulla és per la Xemeneia Torras-Homet, una escalada amb regust 100% clàssic, amb una magnífica xemeneia, franca i neta de vegetació. La Xemeneia es troba equipada amb 4 parabolts, que seran suficients perquè progressem amb tota tranquil·litat. Del tot recomanable.

 • Via: Xemeneia Torras-Homet
 • Zona: Montserrat – Agulles
 • Dificultat: IV+ (D)
 • Dificultat obligada: IV+
 • Llargària: 70 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 4 cintes exprés
 • Orientació: Sud
 • Valoració:****

Aproximació:

Hem d’anar fins al refugi Vicenç Barbé. Des d’aquí hem de prendre el camí en direcció nord que condueix fins a l’Agulla de l’Arbret. La primera Agulla que trobem a l’esquerra és l’Esquelet, fàcil d’identificar per la llastra adossada que té a la cara sud. Un cop siguem a l’alçada de l’agulla deixem el corriol i arribem al peu de via.

L1(III)

El primer llarg és un pur tràmit per arribar a la R-1. Començarem a la placa que hi ha a l’esquerra de la canal i al cap d’una desena de metres ens ficarem a la canal i acabarem d’arribar a la primera reunió. Aquesta primera tirada és pot fer desencordats sense cap problema. 25 metres.

L2(IV+)

La segona tirada és un llarg extraordinari. Pugem un metre per la placa i encastem mig cos a la xemeneia, d’aquesta manera superem els primers metres que són els menys fàcils. De seguida que puguem hem d’entrar a la xemeneia, però mai massa endins. Progressarem en tècnica de ramonage gens angoixant.

Trobarem una reunió, que no val la pena muntar, però que podem aprofitar com assegurança de progressió. La xemeneia es va eixamplant fins que ens resultarà més fàcil progressar per la placa. Els darrers metres els escalem per un diedre senzill que ens mena al cim de l’Esquelet. Muntem la reunió a una alzina. 45 metres.

Descens:

Des-grimpem uns metres per la vessant nord fins que trobem la instal·lació de ràpel. Fem un ràpel de 15 metres que ens deixa al coll que hi ha entre l’Esquelet i el Pingüí. Podem aprofitar per empalmar amb l’Aresta Brucs del Pingüí o bé donar per conclosa la jornada baixant per la canal de la dreta.

El que més m’ha agradat:
 • Fantàstica xemeneia neta, amb l’amplada justa per gaudir-la del primer al darrer metre.
 • Bona roca.
 • Ben restaurada.