La Noguera Rúbies

Cita a Cegues a Rúbies

*** 27 setembre, 2010

El nucli abandonat de Rúbies bé val una visita; enclavat a la falda occidental de Lo Peladet, conta amb una bona perspectiva cap a l’oest, que s’eixampla 360 graus quan arribem al cim de la cinglera: des del Turbón i les Maladetes, fins al Port del Compte i el Cadí. La via que ens duu avui a descobrir aquest racó és la “Cita a Cegues”, amb una línia atractiva, guanya el cim del Peladet amb cinc tirades prou mantingudes i variades, buscant la lògica, les debilitats de la paret i la roca més noble. L’itinerari resta pràcticament equipat, tot i que anirà bé dur algun friend petit fins a l’1 de Camalot. Encara haurem d’anar amb cura donat que resta algun bloc poc estable que amb les repeticions quedarà sanejat.

 • Via: Cita a Cegues
 • Zona: Rúbies
 • Dificultat: V+/Ae o 6a+/Ao (MD)
 • Dificultat obligada: V/Ae
 • Llargària: 150 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via pràcticament equipada amb parabolts i claus
 • Material: 12 cintes exprés, petit joc de friends fins el nº 1 de Camalot i un estrep
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Vilanova de Meià prenem la carretera cap el Pas Nou. A uns 3 quilòmetres trobarem una pista que es desvia a mà esquerra direcció a Rúbies. La seguim durant uns 14 quilòmetres fins arribar al nucli abandonat de Rúbies. Aparquem a l’esplanada i prenem un corriol que puja cap a la Portella Blanca (GR). Seguim el corriol fins que som a l’alçada de la paret on surt un corriol secundari (fites) que ens mena fins a peu de via.

L1(V+)

La via s’inicia uns metres a la dreta de la via “Guineu Lliure”. Comencem amb uns primers passos d’adherència que ens permeten arribar a una savina. Un cop a l’alçada de la savina un petit flanqueig cap a l’esquerra, on es troba el pas del llarg, ens permet entrar a un diedre vertical i ben protegit a base de claus. Quan el diedre s’acaba sortim en tendència a la dreta per terreny terrós fins la primera reunió. 30 metres.

L2(V+)

Sortim de la reunió en diagonal a l’esquerra direcció una savina que es troba al mig d’una fissura, la superem per l’esquerra i seguim cap amunt resseguint la fissura o sortint cap a la placa segons convingui. Arribem a una segona savina que tornem a superar per l’esquerra fins quedar sota un sostret. Aleshores iniciem un curt flanqueig cap a la dreta fins arribar a la reunió, amb uns passos d’entrada curiosos. En aquest llarg hem d’anar controlant la roca, donat que hi ha encara rocam inestable. 30 metres.

L3(6a+ o V+/Ae)

Sortim de la reunió per la placa en diagonal a la dreta per després d’haver xapat la primera expansió tornar cap a l’esquerra fins una llastra bastant precària que millor no tocar (és molt grossa i està sobre la reunió). Seguim amunt per la placa fins que ens enfilem a una petita lleixa. Tenim un parell de passos d’Ae amb una sortida maca i atlètica sobre una nova feixa. Si volem fer-ho en lliure anirem per la dreta dels parabolts, aprop del fil de l’esperó, on anirem trobant regletes fins atènyer les generoses nanses que ens permeten posar-nos sobre la feixa. Des d’aquest punt sortim en tendència a l’esquerra, evolucionant per terreny senzill i un xic indefinit fins la següent reunió, molt còmoda. 30 metres.

L4(V+/A0)

Sortim de la reunió caminant cap a la dreta uns metres fins situar-nos al costat d’una llastra. Escalem uns metres en placa i després aprofitem la llastra per seguir en diedre fins situar-nos damunt d’aquesta.Ara anem per placa en tendència a la dreta, cada cop més fina fins arribar a una expansió on fem A0. Un cop superat el pas seguim una mica fins situar-nos sota un extraplom, flanquegem cap a la dreta amb uns bonics passos i sortim amunt per un diedre trencat que ens mena a la quarta reunió. 30 metres.

L5(IV+)

Sortim de la reunió en diagonal a l’esquerra per una placa fàcil que ens deixa a una mena de bosquet penjat on hi ha una bona alzina amb el pot de registre i d’allí una grimpada fins al cim. 30 metres.

Descens:

Des del cim baixem per un corriol cap a l’est fins trobar el GR que prenem fins retrobar el camí de pujada.

El que més m’ha agradat:
 • Línia atractiva, variada i prou sostinguda.
 • Menys la darrera, totes les tirades són interessants.
 • Equipada en la justa mida.
 • Entorn especial, amb el premi de les vistes des del cim.
El que no m’ha agradat tant:
 • Trams amb roca a controlar, que anirà millorant amb noves repeticions.
 • Sobre la segona reunió hi ha una llastra que dóna una mica de iuiu.
[elfsight_instagram_feed id="1"]