La Plantació

Conxita Garcia Pérez a la Roca de Sant Cugat

*** 16 desembre, 2010

Trescadors incasables del massís, els germans Masó encerten amb aquest original itinerari que guanya la Roca de Sant Cugat pel seu vessant est, ascendint primer, per l’estrambòtica Agulla del Patchwork. La via és divideix en dues parts: Un primer llarg per coronar l’agulla  adossada, amb roca discreta però amb regust clàssic; i dos llargs més ja a la Roca de Sant Cugat, verticals, ben equipats i sobre bona roca que li donen un plus de qualitat a la via.

 • Via: Conxita Garcia Pérez
 • Zona: Montserrat – La Plantació
 • Dificultat: 6a (MD-)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 105 metres
 • Compromís: Baix
 • Exposició: Baix
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 8 cintes exprés
 • Orientació: Est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de l’estació Superior de Sant Joan prenem el camí de Sant Jeroni, un cop passat el Gorro Frigi, seguim per una llengua de roca que va a parar a un corriol que passa per la cara oest del Gorro. Seguim el camí que va baixant cap a la Plantació fins que arribem al peu de via.

L1(IV)

La via s’enfila per l’Aresta Brucs de l’Agulla del Patchwork. El primer punt d’assegurança és un clau que queda un xic a la dreta de la vertical de la primera expansió de la via. Un cop encintat el clau la via tendeix a l’esquerra, buscant la roca més noble. No obstant haurem de ser curosos amb el rocam i acariciar-lo amb  tacte. Els darrers metres són els que estan més descompostos, però també són els més fàcils. Arribar al petit cim de l’agulla és tot un plaer. 40 metres.

L2(6a)

Un cop recuperat al company farem un curt i volat ràpel per la vessant nord de l’agulla, que ens deixarà al peu de la placa per on s’enfila la segona tirada. El llarg comença vertical i aquesta serà la tònica d’aquests 25 metres. La roca ens obligarà a anar fent ziga-zagues, cercant les millors preses i la millor postura, fent-nos escalar amb elegància i finura, però amb la tranquil·litat de tenir en tot moment una assegurança propera. 25 metres.

L3(V+)

Només sortir de la reunió haurem de superar una panxa que és on es troba el pas de V superior (bones preses). Un cop passat aquest tram la via tendeix a l’esquerra, per terreny força amable, fins que arribem a una balma. Aquesta la superem per la dreta i encarem un darrer tram fàcil i bonic fins la reunió. També podem fer reunió al cim, en una ferma savina. 40 metres.

Descens:

Fem un curt ràpel pel vessant nord (instal·lació) que ens mena al coll entre la Roca de Sant Cugat i l’Agulla de Jaume Mata. Seguim en direcció nord flanquejant l’Agulla Jaume Mata pel seu vessant oest fins que arribem a un nou coll entre l’Agulla J.M. i la Mamella. En contes de baixar per la canal força embardissada flanquegem per la falda rocosa de la Mamella fins arribar a una nova canal. Tirem canal amunt (nord) fins que una paret ens barra el pas. Aleshores tirem cap a l’est per un nou collet que ens mena a un corriol amb la fresa molt tènue, que si seguim cap al nord ens deixarà al corriol que em pres de baixada.

Veure descens/retorn amb Google-Maps

El que més m’ha agradat:
 • Original ascensió a l’Agulla del Patchwork.
 • Elegant i mantinguda segona tirada.
 • Bona roca menys en algun tram puntual de l’Agulla del Patchwork.
[elfsight_instagram_feed id="1"]