La Noguera Rúbies

Guineu Lliure a Rúbies

**** 20 desembre, 2010

Una bona proposta per apropar-nos a aquest bucòlic racó del Montsec és anar a fer una visita a la “Guineu Lliure”. Oberta en solitari i amb molt bon criteri, aquest encertat itinerari ens regala quasi 200 metres d’allò més variats, sobre bona roca (excepte algun petit tram aquí i allà) i amb passatges de primera categoria, com la fantàstica fissura que enceta la via, la preciosa segona tirada o el deliciós quart llarg.

 • Via: Guineu Lliure
 • Zona: Rúbies
 • Dificultat: 6a (MD+)
 • Dificultat obligada: V+/6a
 • Llargària: 190 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via pràcticament equipada amb parabolts i pitons.
 • Material: 10 cintes exprés i joc de friends, sobretot el #2 i el #3 per la llastra de la primera tirada.
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des de Vilanova de Meià prenem la carretera cap el Pas Nou. A uns 3 quilòmetres trobarem una pista que es desvia a mà esquerra direcció a Rúbies. La seguim durant uns 14 quilòmetres fins arribar al nucli abandonat de Rúbies. Aparquem a l’esplanada i prenem un corriol que puja cap a la Portella Blanca (GR). Seguim el corriol fins que som a l’alçada de la paret on surt un corriol secundari (fites) que ens mena fins a peu de via.

L1(V+)

Trobar el peu de via és fàcil, una llastra característica pocs metres a l’esquerra de la via ‘Cita a Cegues’ ens marca l’inici. Al primer tram del llarg haurem de superar la llastra, en una escalada física, que ens demanarà una mica de diedre i una mica de bavaresa; la secció és espectacular i divertida i hi trobarem un clau abans d’entrar a la fissura i un excèntric a mig camí, puguen  acabar de reforçar fàcilment amb friends fins el #3. Un cop passat aquest primer tram més exigent continuarem amb una escalada molt més suau, majoritàriament per plaques amb bona roca fins la primera reunió. 45 metres.

L2(6a)

Sortim de la reunió recte amunt a caçar la primera expansió. El tram clau es troba entre aquest primer parabolt i el següent, amb una escalada vertical on haurem de llegir el millor camí, que no sempre és la línia recta. Una mica més amunt trobarem un clau, superem una panxa i una expansió, a partir de la qual obliqüem cap a la dreta per una placa amb bones gandes que ens mena a un nou clau. A partir d’aquí, cop de gas amunt fins una savineta i d’allí fàcil fins la role. 40 metres.

L3(6a)

Sortim cap a l’esquerra sense guanyar alçada i trobarem un parell de bones regletes que ens permetran enfilar-nos a una mena de relleix i xapar el primer bolt. La següent expansió no es veu (queda perpendicular sobre una panxa) però no ens ho hem de pensar i tirem recte amunt, amb molt bona presa fins superar la panxa. De seguida la paret tomba i sortim a una feixa; tirem cap a l’esquerra caminant, superem un ressalt i arribem a la reunió. 40 metres.

L4(V)

Tot i que des de la reunió aquesta tirada sembla una mica rostollera quan ens hi posem podrem gaudir d’una escalada molt agradable, sobre roca bona i amb un curt tram una mica més difícil a mig llarg. Arribarem fins sota un sostre que esquivarem per esquerra i arribarem a la quarta reunió. 50 metres.

L5(IV+)

Curta tirada de tràmit per sortir de la paret. 15 metres.

Descens:

Des del cim baixem per un corriol cap a l’est fins trobar el GR que prenem fins retrobar el camí de pujada.

El que més m’ha agradat:
 • Estil de la via, oberta en solitari i molt ben equipada.
 • La fissura del primer llarg, per emmarcar.
 • Molt variada… Llàstima que s’acabi tant ràpid.
El que no m’ha agradat tant:
 • Llàstima de la feixa, que li treu continuïtat, tot i que no desmereix la via.
[elfsight_instagram_feed id="1"]