Montserrat Vinya Nova

Son de la Llarga al Pollegó Est

***** 24 Gener, 2011

La privilegiada orientació d’aquest vessant del Pollegó Est converteix les vies d’aquesta zona en un bon destí pels mesos més freds. “Son de la Llarga” és la més assequible de les opcions que tenim en aquest pany de paret.

Resseguint al peu de la lletra una de les fissures més evidents del sector, ens ofereix des d’encastaments de dits fins a Off-widhts per al gaudi del personal. La via es troba pràcticament equipada i es pot passar amb el que hi ha posat, tot i que algun tascó o friend ens poden anar bé per la segona meitat del tercer llarg.

 • Via: Son de la Llarga
 • Zona: Montserrat – Vinya Nova
 • Dificultat: 6b/Ae (MD+)
 • Dificultat obligada V+/Ae
 • Llargària: 120 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via pràcticament equipada amb espits i claus
 • Material: 16 cintes exprés, joc de friends i/o tascons, un parell de bagues savineres i un estrep
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració: *****

Aproximació:

Des de la Vinya Nova prenem la pista que porta cap a Collbató. Passats un parell de revolts veurem una tanca metàl·lica a mà dreta i al cap de poc una porta d’obra. Tot just davant de la porta surt una nova pista a mà esquerra direcció als Pollegons. Deixarem el vehicle en algun dels espais que hi ha per aparcar i seguirem a peu fins arribar a un torrent. Prenem el torrent  que puja amunt fins que siguem a l’alçada de la Palleta. Aleshores creuem i passem pel vessant sud del Pollegó Est fins arribar a una nova canal que remuntem fins al peu de via. 45 minuts aproximadament.

L1(IV)

Iniciem la via pel primer llarg de la “Sioux Party“, una quinzena de metres a l’esquerra de l’entrada original. L’única dificultat que trobarem serà la discreció dels rocam els primers metres de la tirada, que va millorant a mida que ens anem apropant a la reunió. 25 metres i 3 parabolts.

L2(6b/Ae)

En aquest llarg comença el bacallà. Iniciem la tirada flanquejant amb tres passos d’artificial que es fan bé en A0 i se li veu color en lliure (7a?). Sortim de l’artificial enfilant una bona fissura, molt ben protegida a base de claus i espits, on haurem de desplegar diferents tècniques: diedre, fissura de dits, placa… La tirada és vertical i mantinguda i no permet gaires descansos, així que gas i amunt!! Tot i estar bastant cosida és possible emplaçar sense problemes tascons i friends, fet que permet passar la tirada pràcticament en artificial. 35 metres, 12 espits i 2 claus.

L3(V+)

Sortim de la reunió en diagonal a la dreta fins un llavi on trobarem un clau falcat, per de seguida entrar a una fissura que pràcticament no abandonarem fins al final de la via. La fissura es fa bé en diedre i es deixa amanir si ho creiem oportú, sobretot a la segona meitat de la tirada. 30 metres, 3 claus i 2 espits.

L4(V)

Preciosa tirada, que començarem encastant la cama i el braç dret i progressarem així fins arribar a un clau. A partir d’aquest punt s’imposa la tècnica de diedre, amb passos bonics i atlètics. Un cop arribem a una savina característica el tema afluixa i ens restaran uns agradables metres de IV fins la reunió. 30 metres, un clau i 3 espits.

Descens:

Amb doble corda, un ràpel fins a la reunió 2 i un altre fins al terra.

El que més m’ha agradat:
 • Via rodona i atlètica, amb bona roca excepte algun petit tram puntual.
 • Segon llarg exigent, vertical i mantingut però assegurat per no patir.
 • Quarta tirada deliciosa, amb off-width inclòs.