Collbató Montserrat

Iona a l’Esperó de la Salut

*** 28 Gener, 2011

La Iona és una curta via, com totes les d’aquest sector de Montserrat, que guanya amb tres llargs de corda el poc definit Esperó de la Salut. Es tracta d’una escalada ràpida, totalment equipada amb parabolts, de dificultat progressiva i amb una bona darrera tirada en placa vertical, mantinguda, tècnica i sobre bona roca.

 • Via: Iona
 • Zona: Montserrat – Paret de la Codolosa
 • Dificultat: 6b (MD)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 90 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via equipada amb parabolts
 • Material: 8 cintes exprés
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Anant amb cotxe cap a les coves de Salnitre (Collbató) deixem el vehicle a l’aparcament de la zona d’esbarjo “la Salut”. La paret ens queda just davant, formant un amfiteatre.  Hem de prendre el Torrent de La Font Seca i seguir-lo fins que ens desviem per un corriol que ens deixa al peu de via. 10 minuts.

L1(IV+)

La via està situada a la part dreta del sector, just a un esperó no gaire definit i amb aspecte poc engrescador (Esperó de la Salut). L’inici de la via està marcat amb un parabolt blau arran de terra. La màxima dificultat de la primera tirada es troba en atènyer la primera expansió, amb uns passos no del tot evidents (anar per la dreta).  Després continuarem superant un curt tram vertical que ens mena a un esperonet al final del qual es troba la primera reunió. 30 metres.

L2(V+)

La segona tirada transcorre al principi, per l’esquerra d’una fissura, amb roca prou bona tot i l’aspecte, que ens deixa a una curta i dreta placa amb bona roca. Quan la placa es tomba el rocam empitjora però trobarem una corda fixa que ens ajudarà a arribar a la reunió. 30 metres.

L3(6b)

Sens dubte la tirada més interessant de la via, vertical i sobre bona roca. El pas clau es troba entre la segona i la tercera expansió (un còdol blanc a l’esquerra ens serà de gran ajuda). Després encara ens queda un tram d’anar a per feina abans que la paret tombi. Ens quedarà un darrer ressalt fàcil i reunió. 30 metres.

Descens:

Rapelant per la mateixa via.

El que més m’ha agradat:
 • Bona tercera tirada, mantinguda i amb algun pas força bonic, com a l’hora de superar el tram central amb una bona presa invertida.
 • Ràpida, fet que permet combinar-la amb altres vies de la zona.
 • Orientació ideal per dies especialment freds.
El que no m’ha agradat tant:
 • Tram trencat i corda fixa a la segona tirada.