Berguedà Pedraforca

Civis-Genís a la Dent de Cabirols

**** 20 Agost, 2011

D‘una bellesa primaria, la Civis-Genís encerta el camí més senzill per guanyar la Dent de Cabirols, resultant una via atlètica, elegant i d’un grau força moderat. El rocam, compacte i agraït en preses, dóna la confiança suficient per afrontar els nombrosos passos atlètics, que no difícils, xalant de valent.

La via es troba pràcticament equipada i només ens caldrà un discret joc de tascons així com uns pocs friends per reforçar la primera reunió i algun pas aïllat.

 • Via: Civis-Genís
 • Zona: Pedraforca – Dent de Cabirols
 • Dificultat: V (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 150 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via pràcticament equipada amb espits, parabolts i claus
 • Material: 10 cintes exprés, joc de tascons i Camalots #0.75 i #1
 • Orientació: Nord
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des del refugi Lluís Estasen prenem el camí que porta cap a l’Enforcadura; al cap d’uns minuts trobarem la tartera de la Dent de Cabirols, la creuem i la remuntem per la banda esquerra (fites) fins al peu de via (pi sec característic).

L1(IV+)

Per arribar al peu de via ens haurem d’enfilar per unes grades fins atènyer el pi sec on farem la R0. Ens enfilem a la paret ajudant-nos del pi i de seguida un llarg flanqueig cap a la dreta (anirem trobant algun clau), fins que arribem a una xemeneia (no seguir recte per una fissura). Amb un pas una mica encaixonat superem la xemeneia i seguim per la canal uns metres fins a la reunió d’un sol parabolt, però molt fàcil de reforçar gràcies a una bona fissura. 3 claus, 35 metre

L2(V)

Continuem per un diedre fàcil fins arribar sota un desplom. Seguim cap a l’esquerra amb algun passet fi i de nou amunt, seguint sempre la lògica. En aquest tram hi ha moviments atlètics, sempre amb bona presa. 4 expansions, 35 metres.

L3(V-)

En aquesta tirada superem un curt mur, vertical i atlètic, que ens mena a una vira on trobarem la reunió. És possible enllaçar aquest llarg amb l’anterior sense gaires problemes. 2 expansions, 10 metres.

L4(V)

Sortim de la reunió flanquejant cap a l’esquerra seguint una fissura, per al cap d’uns metres fer una diagonal cap a la dreta, pel camí trobarem un petit pi. El terreny és vertical, l’ambient sensacional i l’escalada esdevé variada, amb passos d’adherència, curtes bavareses i moviments atlètics sobre franques preses. 4 expansions i 3 claus, 35 metres.

L5(IV+)

Enfilem un bonic diedre, que no deixem fins al final. Les possibilitats d’auto-assegurar-se són enormes en tot moment. Un cop sortim del diedre, caminem uns pocs metres cap a l’esquerra per fer la reunió a un bon pi. 2 claus, 35 metres.

Descens:

Ràpel de 20 metres des del pi. Seguim baixant per la tartera (fites) fins arribar al camí de l’Enforcadura i seguim en direcció al refugi.

El que més m’ha agradat:
 • Lògica, elegant i fàcil pel que és la paret.
 • Roca molt bona.
 • Fresca, ideal per dies calorosos.