Frares Encantats Montserrat

Iglesias-Torres-Casanovas a la Boleta del Portell Estret

*** 30 agost, 2011

La Iglesias-Torres-Casanovas guanya a cop d’expansió la superba aresta nord de la Boleta del Portell Estret, proa arrogant i absolutament vertical, frontera natural entre Frares i Agulles. Fa un temps es va restaurar la via per poder ser escalada en lliure, quedant un parabolt cada tres o quatre reblons antics. No obstant, si no tenim prou nivell per passar en lliure (6c+/7a+/6c/6b/6b+), podem optar per la versió clàssica (V/Ae), que tot i insinuar-se monòtona ens ofereix alguns passos emocionants sobre peces precàries (poques) que hi posen una mica de pebre a l’ascensió, amanit amb ambient de gran paret.

 • Via: Iglesias-Torres-Casanovas
 • Zona: Montserrat – Frares
 • Dificultat: V/Ae (MD)
 • Dificultat obligada: V/Ae
 • Llargària: 150 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via equipada amb parabolts cada tres o quatre burins antics
 • Material: 25 cintes exprés, algun cordino prim, 2 plaquetes recuperables i els estreps
 • Orientació: Nord
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de can Massana prenem el GR-172 direcció al Monestir. Un cop passada la Cadireta trobarem un desviament a mà dreta que puja cap al Coll de Porc, el prenem i continuem fins un trencall on agafem el camí de la dreta, que puja cap al Coll del Portell Estret; en un dels primers girs trobarem una clariana on comença la via.

L1(V/Ae)

Actualment es pot entrar una quinzena de metres a l’esquerra de l’entrada original, que s’enfilava per la vira i anava en diagonal a per situar-se al centre de l’esperó (burins visibles). Per trobar l’entrada directa hem d’anar a buscar el centre de l’esperó, on es veuen els parabolts. Uns primers passos en lliure donen pas de seguida a l’artificial, que ja no abandonem fins la primera reunió. 25 metres.

L2(IV+/Ae)

Llarg íntegrament en artificial d’expansió amb una curta sortida en lliure (IV+) sobre bon cantell a mitja tirada. En aquesta llarg trobarem algun burí una mica perjudicat al que haurem de passar un cordino prim. La reunió és d’estreps; en aquest punt ja comença a haver-hi un bon ambient, envoltats de verticalitat per totes bandes. 35 metres.

L3(V/Ae)

Continuem amb la tònica d’artificial d’expansió. Al cap de poc de sortir de la reunió trobarem una panxeta que superem gràcies a un pitó clavat cap per avall seguit d’una pitonissa. Si no ens en refiem tenim una sortida en lliure difícil fins atènyer el següent punt d’assegurança. Més amunt tenim alguna altra sortida (V) i just abans d’arribar a la reunió abandonem els estreps per atènyer-la en lliure fàcil (IV+). La reunió, al contrari que l’anterior és molt còmoda, sobre un gran topi que ens permet descansar els peus. 35 metres.

L4(V/Ae)

Iniciem la tirada en escalada lliure agraïda, sobre roca franca. Poc a poc la paret es redreça fins convertir-se en un mur vertical. De seguida podem progressar en artificial fins que el mur comença a ajeure’s i podem sortir en lliure. Un cop assolim l’horitzontal caminem fins a mitja aresta on es troba la reunió. 40 metres.

L5(Ae)

Només ens restarà superar la bola somital, una quinzena de metres d’artificial d’expansió, per guanyar el cim. 15 metres.

Descens:

Un ràpel de 18 metres pel vessant sud. Des d’allí anem a buscar el Coll del Portell Estret i baixem fins passar pel peu de via.

El que més m’ha agradat:
 • Traçat elegant, amb bon ambient.
 • Força segura, tot i alguna peça una mica perjudicada que li dona emoció.
El que no m’ha agradat tant:
 • Segona reunió incòmoda.
[elfsight_instagram_feed id="1"]