Montserrat Serrat de les Garrigoses

Matarrates al Serrat de les Garrigoses

** 4 Desembre, 2011

La Matarrates va ser el primer itinerari en arribar al cim del Serrat de les Garrigoses; els aperturistes vam aprofitar un antic projecte abandonat per seguir fins al capdamunt del Serrat cercant el camí més fàcil.

Malauradament, en aquest cas la lògica no sempre coincideix amb la bellesa, sobretot a la part central de la via, amb tres tirades que evolucionen per canals i ressalts d’escàs interès. Recentment en Koki Gassiot amb l’ajut d’alguns companys ha re-equipat l’itinerari pel gaudi del personal, deixant les reunions muntades (rapelables) i afegint alguna peça allà on la ruta es fa més perdedora.

 • Via: Matarrates
 • Zona: Montserrat – Serrat de les Garrigoses
 • Dificultat: V+ (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Alt
 • Llargària: 310 metres
 • Equipament: Via semi-equipada amb parabolts i claus; reunions preparades per rapelar
 • Material: 13 cintes expres, Camalot #2 i #3 i un petit joc de tascons
 • Orientació: Sud
 • Valoració:**

Aproximació:

Deixem el vehicle a l’aparcament de les Coves del Salnitre. Pugem per les escales fins trobar un camí que surt a mà dreta (tot just abans d’arribar a les coves). El camí va vorejant la paret. L’hem de seguir fins que trobem el peu de via, al mateix camí, just a la dreta de la via Hot Dog;  (sageta pintada tènuement i expansions visibles).

L1(V+)

La via comença al peu del camí, fàcil d’identificar donat que es troba escassos metres a la dreta de la Hot Dog. Els primers metres transcorren per un elegant diedre, vertical, amb bona roca i força equipat. Arribem a un relleix on hi ha una reunió opcional (parabolt + 2 burins). Continuem amunt, ens enfilem a una placa i seguim recte fins trobar la reunió. 45 metres, 13 parabolts.

L2(IV)

A la segona tirada flanquegem cap a l’esquerra per anar a buscar una canal; abans però haurem de travessar una zona vegetal un pèl precària. Un cop a la canal seguim per terreny fàcil fins a la segona reunió. 45 metres, un parabolt.

L3(II)

Seguim canal amunt fins arribar a la feixa que creua el Serrat. La reunió es troba un pèl a la dreta. 45 metres, tirada neta.

L4(III)

Marxem cap a la dreta i ens enfilem per una sèrie de ressalts (pitó visible). Seguim per terreny indefinit prenent com a referència el sostre vermell característic que domina el sector; la reunió es troba a la vertical del sostre i abans d’abastar-la haurem de fer una curta grimpada. Aquesta tirada es fa a l’ensamble. 80 metres, un clau.

L5(V)

Ens enfilem per l’esperó, on de seguida podrem col·locar un Camalot #2. Continuem recte amunt per després obliquar cap a a l’esquerra seguint una fissura. La reunió la fem sota el sostre. 40 metres, 2 parabolts i 2 claus.

L6(IV)

Creuem sota el sostre flanquejant cap a la dreta amb passos d’adherència.  Seguim a la dreta fins arribar a una mena de canal i pugem cap a l’esquerra on hi ha la reunió. 20 metres, un clau.

L7(V)

Marxem cap a la dreta per la canal i al cap d’uns metres ens enfilem a la paret de la dreta per situar-nos al peu de l’esperó final, que es redreça per de seguida perdre inclinació fins al cim. 45 metres, 2 parabolts.

Descens:

Des del cim marxem cap a l’oest i anem a trobar la canal principal del Serrat de les garrigoses. Un cop allí trobem un primer ràpel de 45 metres, un segon de 35 metres i un tercer de 30 metres. Un cop haguem fet els ràpels, continuem baixant per la canal amb alguna des-grimpada fins una fita. De la fita seguim cap a l’oest i de seguida trobem una corda fixa que ens mena a un corriol poc fresat que ens deixa al costat de les Coves del Salnitre. També podem rapelar la via o bé anar a buscar els ràpels de l’Aranya.

El que més m’ha agradat:
 • Bonica primera tirada, elegant i amb bona roca.
El que no m’ha agradat tant:
 • part central sense cap interès, fàcil i descomposta.

Potser també et pot interessar: