La Noguera Rúbies

Escenas de Matrimonio a Rúbies

*** 23 Gener, 2012
Escenas de Matrimonio a Rúbies

En poc temps la tranquil·la zona de Rúbies a vist com l’activitat oberturista s’ha disparat, deixant aquesta part de Lo Peladet atapeït d’itineraris. La via Escenas de Matrimonio aprofita l’espai lliure entre la Maduritas Calientes i la Guineu Lliure, donant com a resultat una via de tall clàssic, semi-equipada i dificultat moderada que esdevé un bon terreny de joc per gaudir col·locant trastos, mentre ens torrem al sol i fruim d’aquest privilegiat balcó del Montsec.

 • Via: Escenas de Matrimonio
 • Zona: Rúbies
 • Dificultat: V+ (MD-)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 160 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Semi-equipada amb parabolts, un pitó i ponts de roca
 • Material: 10 cintes exprés, joc de tascons i friends fins #1 de Camalot. Alguna baga savinera
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Vilanova de Meià prenem la carretera cap el Pas Nou. A uns 3 quilòmetres trobarem una pista que es desvia a mà esquerra direcció a Rúbies. La seguim durant uns 14 quilòmetres fins arribar al nucli abandonat de Rúbies. Aparquem a l’esplanada i prenem un corriol que puja cap a la Portella Blanca (GR). Seguim el corriol fins que som a l’alçada de la paret on surt un corriol secundari (fites) que ens mena fins a peu de via, situada entre la Guineu Lliure i la Maduritas Calientes.

L1(V)

Per localitzar el peu de via ens hem de situar entre les vies Guineu Lliure (G gravada) i la Madurites Calientes (símbol ♀ gravat). El primer parabolt el tenim a uns cinc metres del terra. Iniciem la tirada per un petit diedre divertit i atlètic i continuem durant tota la tirada per terreny fissurat, fàcil de protegir. Abans d’entrar a la reunió trobem un tram amb roca més delicada. 30 metres, 3 parabolts.

L2(V+)

Iniciem el segon llarg per una mena de fissura. Quan aquesta s’esvaeix marxem lleugerament a l’esquerra per encintar un clau i ataquem una placa vertical i de presa generosa. Continuem recte i superem un curt tram una mica balmat però amb grans preses. Només ens restarà creuar una placa en diagonal, prou fina tant de peus com de mans i que esdevé el pas clau de la via. 30 metres, 4 parabolts i un clau.

L3(V)

Sortim de la reunió recte amunt per terreny vertical que ràpidament s’ajeu alhora que la roca es torna un pèl més delicada. Arribem a una petita feixa i flanquegem a la dreta fins atènyer la tercera reunió. 30 metres, 4 parabolts.

L4(V)

Ens enfilem recte amunt, per terreny cantellut i agraït fins situar-nos al peu d’un diedre. Fem un parell de passos en diedre per de seguida marxar cap a l’esperó de la dreta, amb roca de la bona i nanses de pel·lícula. Continuem per terreny cada cop més fàcil fins la reunió, on trobarem el llibre de registre. 40 metres, 5 parabolts.

L5(IV+)

En aquesta darrera tirada haurem de superar una sèrie de ressalts de poca dificultat que ens menaran a l’última reunió de la via. 30 metres, 2 ponts de roca i un parabolt.

Descens:

Des del cim baixem per un corriol cap a l’est fins trobar el GR que prenem fins retrobar el camí de pujada.

El que més m’ha agradat:
 • Primer llarg divertit, vertical i amb molta ganda.
 • Segon llarg amb una placa de pel·lícula.
 • Ràpida, fet que ens permet combinar-la amb altres vies properes.