La Noguera Sant Llorenç de Montgai

Quimèrica Laxitud a la Paret de l’Ós

*** 1 febrer, 2012

Just a l’extrem est de la Paret de l’Ós, quan aquesta perd definitivament alçada, trobem l’encertada Quimèrica Laxitud, via  esportiva que va cercant la lògica d’aquesta banda de la paret, resseguint fissures i endevinant la millor opció. Totalment equipada amb parabolts i algun burí en bon estat, només haurem de menester 8 cintes exprés. Especialment bonics són el segon i el quart llarg, que per sí sols ja valen una visita, així que si volem repartir-nos la via equitativament amb el company haurem de fer dos tirades seguides.

 • Via: Quimèrica Laxitud
 • Zona: Sant Llorenç de Montgai – Paret de l’Ós
 • Dificultat: 6a+ (MD+)
 • Dificultat obligada: 6a
 • Llargària: 100 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via equipada amb parabolts i algun burí
 • Material: 8 cintes exprés
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Balaguer hem de prendre la carretera direcció Tremp (C-13). Abans d’arribar al poble de Camarasa trobem un desviament a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç. Estacionem just davant la paret i prenem un corriol que en pocs minuts ens duu al peu de via, fàcil de localitzar si prenem com a referència la fissura horitzontal del segon llarg.

L1(IV)

La primera tirada és senzilla i un curt tràmit per poder accedir al segon llarg. Trobarem un parell de parabolts que ens marquen el camí. Alerta no confondre’s amb les vies d’esportiva que hi ha pel voltant. 20 metres.

L2(6a+)

Llarg amb dues parts ben diferenciades; d’entrada hem d’anar a buscar una bonica fissura horitzontal que ens permetrà fer un flanqueig cap a l’esquerra i atènyer un mur vertical. Els passos més durs es concentren en les dos primeres xapes d’aquest mur (millor per l’esquerra de les expansions). La reunió la fem a una còmoda lleixa. 25 metres.

L3(V)

Flanquegem cap a l’esquerra anant a buscar una savina, pel camí trobarem un primer burí i una altra expansió amagada sota la savina (no sortir des del primer burí cap amunt a buscar una reunió, no pertany a la via). Un cop passada la savina ens enfilem un mini diedre que ens deixa sobre una placa inclinada i marxem cap a l’esquerra. Trobarem una altra reunió que tampoc és la nostra (pertany a la Travesía de los Gladiadores), seguim uns pocs metres més i finalment arribem a la role, d’un parabolt i 3 burins. 30 metres.

L4(6a)

Tirada preciosa, amb una entrada curiosa que ens mena a una curta bavaresa. Seguim per terreny que es va posant dret i ataquem una preciosa fissura que va arquejant-se cap a la dreta. Els passos són francs i atlètics, i la tirada guanya en ambient a mida que anem pujant. Un cop superat aquest tram marxem un pèl a la dreta fins que ens enfilem a atènyer la quarta reunió. 25 metres.

Descens:

Des de la darrera reunió ens enfilem per uns blocs amb algun pas de IV i  un cop al capdamunt de la paret marxem en direcció nord per anar a trobar un corriol que en pocs minuts ens deixarà al peu de la paret.

El que més m’ha agradat:
 • Ben trobada i amb bona roca.
 • Segon i quart llargs molt bons, atlètics i de continuïtat.
 • Ràpida, fàlciment combinable amb altres vies de la zona.
El que no m’ha agradat tant:
 • En algun moment és fàcil confondre’s amb altres vies que la creuen.

Potser també et pot interessar:

[elfsight_instagram_feed id="1"]