La Noguera Sant Llorenç de Montgai

Jordi-Andreu a la Paret de l’Ós

**** 27 febrer, 2012
Jordi Andreu a la Paret de l'Os

Per celebrar les 300 piades del bloc tinc la sort de repetir aquesta preciosa via, que juntament amb la Isaac-Gabriel són les dues grans clàssiques de la Paret de l’Ós; i ho faig de la mà d’un dels seus aperturistes, en Jordi Vidal, que em guia per la paret amb aquella passió pròpia del qui estima un racó que ha fet seu al llarg dels anys i el vol compartir, fruint de la paret i l’entorn i transmetent l’alegria del gaudi d’allò que l’apassiona… De la via poca cosa a dir, pràcticament equipada, amb un primer llarg rentat, un segon i sobretot un quart realment bons.

 • Via: Jordi-Andreu
 • Zona: Sant Llorenç de Montgai – Paret de l’Ós
 • Dificultat: 6a+ (MD+)
 • Dificultat obligada: V+/A1
 • Llargària: 180 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà/baix
 • Equipament: Via equipada amb parabolts, algun espit i un pont de roca
 • Material: 11 cintes exprés i opcionalment un Camalot #2 per al quart llarg (prescindible)
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ****

Aproximació:

Aparquem el vehicle just davant la paret, creuem la carretera, remuntem un ressalt i localitzem el peu de via (arbre característic un parell de metres per sobre el terra).

L1(6a)

Fem l’entrada original, anant a buscar l’arbre amb uns bonics passos atlètics per de seguida flanquejar a dretes un bon grapat de metres. En aquest tram hi ha un parell de vies que creuen la nostra. El pas clau, un curt tram dret, que d’antuvi es feia en artificial, presenta roca polida i l’escalada esdevé un xic desagradable, així com els metres que el segueixen, també rentats. Poc a poc derivem cap a la dreta fins atènyer la primera reunió, força còmoda.  50 metres, 7 parabolts i un pont de roca.

L2(6a)

La segona tirada és realment bonica, amb un primer tram de placa amb passos sorprenents, fins situar-nos sota una curta xemeneia, el pas clau del llarg el trobem uns metres abans (es pot passar en Ae), un metre de placa vertical amb preses de mans contades. Un cop superada la xemeneia sortim cap a la dreta i per terreny fàcil arribem a la tercera reunió. 40 metres, 6 parabolts i un espit.

L3(V)

Curta tirada que marxa en diagonal a la dreta, amb algun pas finet a l’inici si no l’encertes. Arribem a un bosc penjat on trobarem la quarta reunió. 25 metres, 3 parabolts.

L4(6a+)

Marxem cap a la dreta per enfilar una preciosa fissura que anem superant amb passos atlètics i certa col·locació. Quan aquesta s’acaba continuem per una placa vertical amb presa d’escàndol, en una escalada aèria i bonica. Hem d’estar alerta de marxar a la dreta i no seguir per uns parabolts que tiren recte amunt (Iris). La reunió la fem a un còmode relleix. 40 metres, 9 parabolts i un espit.

L5(IV+)

Només ens resta una tirada fàcil per acabar la via, que sense gaire complicacions ens mena a la darrera reunió. 25 metres i 2 parabolts.

Descens:

Prenem un corriol cap al nord i que després va girant cap a l’est (fites visibles). En 15 minuts ens portarà fins l’inici de la via.

El que més m’ha agradat:
 • Excel·lent quart llarg, amb una fissura per xalar i una placa final bona de debó.
 • Segona tirada amb passos sorprenents!
El que no m’ha agradat tant:
 • Primer llarg rentat, peatge obligatori per gaudir dels bons llargs superiors.

Potser també et pot interessar:

[elfsight_instagram_feed id="1"]