La Noguera Sant Llorenç de Montgai

Via Original a l’Esperó Sud, Sant Llorenç de Montgai

*** 9 Març, 2012

Enfilem a repetir la preciosa Original a l’Esperó Sud, via de tall clàssic i flaires alpins, farcida de passatges interessants, ben equipada i de grau molt moderat, resultant una via d’allò més recomanable. Trobem xemeneies, plaques i fissures que ens faran fruir de l’escalada i de les vistes sobre l’embassament de Sant Llorenç de Montgai.

 • Via: Original
 • Zona: Sant Llorenç de Montgai – Paret de l’Os
 • Dificultat: V (D+)
 • Dificultat obligada: IV+
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 120 metres
 • Equipament: Via equipada
 • Material: 10 cintes exprés, pot ser útil un joc de friends o encastadors pels trams o allunyen més les assegurances
 • Valoració:***

Aproximació:

Des de Balaguer hem de prendre la carretera direcció Tremp (C-13). Abans d’arribar al poble de Camarasa trobem un desviament a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç. Al final de la Paret de l’Os veiem l’Esperó Sud. Podem aparcar passats uns metres del peu de via.

L1(IV)

La via comença a la dreta de l’Esperó Rematxa. Hem d’ascendir una placa fins a situar-nos al peu d’una xemeneia. Trobarem una reunió que no hem de fer. Escalem per la xemeneia i sortim cap a la dreta fins a la primera reunió. 35 metres.

L2(IV+)

Sortim de la reunió flaquejant per terreny fàcil cap a la dreta fins arribar al primer esperó.

L’escalem primer per l’aresta i després un xic més a la dreta. Un cop superat arribem a un replà on fem la reunió. 30 metres.

L3(V)

Sortim amunt i ens col·loquem cap a la dreta de l’aresta, a partir d’aquí anem superant diferents plaques fins al final de l’aresta on hi ha un altre replà i la reunió. En aquest llarg, el més vistós de la via, hi ha alguns punts on les assegurances allunyen un xic, però es pot protegir bé. 30 metres.

L4(V)

La dificultat màxima d’aquesta tirada es troba a la sortida de la reunió, que hem de fer flanquejant un xic cap a l’esquerra (té truc) fins atènyer una fissura que ens queda uns metres més amunt. Seguim una mica per la fissura i després fem una diagonal cap a la dreta. Queda una última placa on hem de col·locar bé els peus per poder arribar a unes fissures horitzontals amb molt bona presa. Superem la placa i arribem a la reunió. 30 metres.

Descens:

Seguim un corriol que ens deixa al darrera de la paret de l’Os. Després hem de seguir cap a la dreta per acabar de voltar-la mentre anem baixant fins a la carretera.

El que més m’ha agradat:
 • La xemeneia del primer llarg, amb tot el seu regust romàntic.
 • La tercera tirada, continua i aèria.
 • Aproximació nul·la.
 • Reunions super-còmodes.