Collegats Pallars Jussà

Perfomance a les Moles del Pessó

*** 18 Març, 2012

Amb el seu característic conglomerat prepirinenc d’altíssima qualitat i el generós equipament, la Performance és sens dubte una de les rutes més populars del Congost. Una línia que en el moment de la seva obertura fou audaç i exposada (8 peces de progressió) va ser posteriorment re-equipada pel gaudi del gran públic, resultant una escalada tranquil·la i poc compromesa però d’una gran bellesa, amb passatges genials sobre molt bona roca i amb una orientació perfecte pels mesos més freds. Per repetir-la només caldrà una dotzena de cintes i moltes ganes de torrar-nos al sol.

 • Via: Performance
 • Zona: Collegats – Moles del Pessó
 • Dificultat: V+ (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 200 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Equipada amb parabolts i espits
 • Material: 12 cintes exprés
 • Orientació: Sud-oest
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de la Pobla de Segur prenem la carretera N-260 direcció Sort. Seguim i deixem enrere l’àrea de descans de la Figuereta i un cop passat el primer túnel aparquem el vehicle a un aparcament que trobem a mà esquerra (per 5 vehicles). Continuem a peu direcció la Cova de la Serp, pujant lleugerament i després planejant pel peu de les Moles del Pessó. Continuem una bona estona fins que localitzem l’agulla adossada característica on comença la via; trobarem unes fites que ens marquen quan hem de deixar el corriol i seguim la fresa fins al peu de paret. Encara haurem de fer una grimpada fins accedir al pedestal on es troba la R-0, en total uns 40 minuts.

L1(V-)

Els primers metres transcorren rere l’agulla adossada, en escalada bàsicament en placa i on només haurem de fer oposició en algun pas puntual. Un cop sortim a la llum flanquegem a esquerres i enfilem un tram vertical, amb bona roca i una panxeta poc abans d’entrar a la reunió.  50 metres, 12 expansions.

L2(V)

Juntament amb el darrer, el llarg més bonic de la via. Ataquem un mur vertical salpebrat amb panxetes, on la presa és abundant. L’escalada esdevé prou atlètica i divertida. A mitja tirada hem de marxar en diagonal a la dreta, cercant el terreny més fàcil, per després tornar a l’esquerra i enfilar el darrer tram, on la verticalitat minva ràpidament.  50 metres, 12 expansions.

L3(V-)

Anem a buscar una fissura que ens permet fer algun pas de bavaresa abans de marxar cap a la dreta. Ataquem una panxa molt ben protegida per seguir en tendència primer a la dreta i després a l’esquerra, on trobarem una nova panxa abans d’arribar a la reunió. 45 metre, 10 expansions.

L4(II)

Tirada de transició per anar a buscar la quarta reunió. Compte amb les cordes per no fer baixar pedres que resten soltes. 20 metres, tirada neta.

L5(V+)

Darrera tirada vertical i mantinguda, on haurem d’anar desgranant els passos que mai són massa difícils, però sí de gran bellesa. Després d’una secció central mantinguda marxem a la dreta per evitar una fissura i tornem a la dreta per arribar a la darrera reunió. Atenció al cosir la tercera expansió, poseu-hi una cinta ben llarga o no l’encinteu. 35 metres, 10 expansions.

Descens:

Marxem ver el nord (fites) fins trobar les cadenes de descens. La ferrada ha estat restaurada, substituint la majoria de sirgues per cadenes. Un cop abaix desfem el camí fins el vehicle.

El que més m’ha agradat:
 • Escalada variada, envoltats de voltors i sobre un rocam excel·lent.
 • Molt ràpida.
 • Totes les reunions són molt còmodes.