Agulles Montserrat

Aresta Brucs de la Bola de la Partió o Normal sortint per la Siddharta

*** 23 Març, 2012

La Bola de la Partió és un altre d’aquells monòlits absolutament singulars que donen personalitat pròpia a la Regió d’Agulles. La primera a l’agulla fou escomesa per la cordada Mallafré-Piqué -Romeu l’any 1940 obrint la Via Original pel vessant nord, tot un esdeveniment a l’època. Cinc anys més tard la cordada Boladeras-Prats-Esteve obren pel vessant sud la ruta Normal, que arriba fins la base de la bola somital. La via ressenyada és la suma de la via Normal més el darrer llarg de la Siddharta, que ha esdevingut de facto l’Aresta Brucs de la Bola de la Partió.

 • Via: Aresta Brucs
 • Zona: Montserrat – Agulles
 • Dificultat: IV+/Ae (D)
 • Dificultat obligada: IV+/Ae
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 65 metres
 • Equipament: Equipada amb espits i parabolts
 • Material: 12 cintes i estreps
 • Orientació: Sud
 • Valoració:***

Aproximació:

Hem d’anar fins al refugi Vicenç Barbé. Des d’aquí prenem un corriol direcció nord. Seguint el camí, i al cap de poc, trobem un corriol que puja directe fins al peu de la Bitlla; la voregem per la vessant est fins al coll que formen la Bitlla i la Bola remuntant-lo fins al punt més alt, on comença la via. Una altra opció del tot recomanable és primer escalar la Bitlla i rapelar directament des del vessant nord d’aquesta al peu de via de la Bola.

L1(IV)

La primera tirada s’inicia al capdamunt del coll que formen la Bitlla i la Bola de la Partió. Des de peu de via no es veu cap assegurança, però no cal patir, a mida que anem pujant ens en trobarem fins a quasi mitja dotzena. Aquest primer llarg esdevé una agradable escalada sobre placa tombada fins situar-nos al peu de la bola somital on trobarem la reunió.

L2(Ae/IV)

El segon llarg comença amb un tram d’escalada artificial equipada gens exigent, que ens servirà per superar l’extraplom característic de la bola. Quan el tema afluixa sortim en lliure de gran bellesa, mercès a l’ambient i les generoses preses, que ens ajuden a arribar massa ràpid a la reunió cimera.

Descens:

Des del cim fem un curt ràpel fins a la primera reunió. Des de la R1 hem de fer un altre ràpel fins al peu de via (45 metres). Les reunions estan preparades per rapelar.

El que més m’ha agradat:
 • La satisfacció d’assolir aquest cimall tant singular.
 • Escalada agradable, perfectament combinable amb l’Aresta Brucs de la Bitlla.