Collegats Pallars Jussà

Cosmos 1402 a la Paret del Pessó

*** 25 Març, 2012

Sense ser cap meravella la Cosmos és una via prou interessant; de tall clàssic, en destaquen per la seva plasticitat els dos primers llargs i l’agradable diedre del penúltim. Entre mig i trobarem una mica de tot, plaques, alguna panxeta i moltes feixes que li resten continuïtat i ambient. Per enfilar-nos-hi només haurem de menester un grapat de cintes, alguna baga savinera i ganes de fer metres.

 • Via: Cosmos 1402
 • Zona: Collegats – Paret del Pessó
 • Dificultat: 6b (MD-)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 340 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís:Mitjà/alt
 • Equipament: Equipada amb parabolts i algun clau
 • Material: 12 cintes exprés i alguna baga savinera
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de la Pobla de Segur prenem la carretera N-260 direcció Sort. Seguim i deixem enrere l’àrea de descans de la Figuereta i un cop passat el primer túnel aparquem el vehicle a un aparcament que trobem a mà esquerra (per 5 vehicles). Continuem a peu direcció la Cova de la Serp i de seguida veurem un gran bloc sobre del qual comença la via. Ens hi enfilem per darrera. 10 minuts des del vehicle.

L1(V)

Ens enfilem al bloc característic on trobarem la R0. Iniciem un bonic flanqueig cap a l’esquerra, elegant i amb alguna presa rentada fins que atenyem una fissura que ens permet tirar cap amunt fins la reunió, a un còmode relleix. 30 metres.

L2(6b)

Superem una primera fissura ampla amb bona presa que ens mena a un replà. Marxem cap a l’esquerra i ataquem un tram extraplomat, amb bona ganda, molt equipat i força atlètic, primer recte i després obliquant cap a la dreta. De nou la reunió força còmoda a un relleix. 35 metres.

L3(IV)

marxem cap a la dreta en diagonal superant alguna panxeta fins que la paret tomba. travessem una zona fàcil amb roca trencada i arribem a la reunió, a una feixa. 35 metres.

L4(V)

Enfilem una placa vertical bonica d’escalar. Quan aquesta s’acaba continuem per terreny una mica indefinit seguint les assegurances fins a una nova feixa on muntem la quarta reunió. 40 metres.

L5(IV+)

Marxem caminant cap a la dreta fins situar-nos al peu d’una xemeneia; ens hi enfilem i de seguida marxem cap a la placa de la dreta, cercant el terreny més amable fins situar-nos a l’alçada d’una expansió que ens fa tornar cap al diedre i passar a una placa inclinada. Superem un parell de panxes abans d’arribar a la reunió. 35 metres.

L6(6a)

Anem a buscar un nou mur a la dreta de la role. Enfilar-nos-hi i els primers metres concentren les majors dificultats, per després seguir en escalada agradable, ara a l’esquerra, ara a la dreta fins a la reunió. 40 metres.

L7(IV)

Continuem per un tram de plaques inclinades i escalada senzilla fins que haguem de flanquejar a l’esquerra per atènyer la setena reunió, còmoda com totes les demés. 35 metres.

L8(V-)

Marxem un xic cap a l’esquerra per enfilar-nos a una nova placa d’escalada més aviat fina; superem uns ressalts i ataquem una nova placa més senzilla que l’anterior i anem a buscar la vuitena reunió, situada al peu d’un cridaner diedre. 35 metres.

L9(V+)

Ens enfilem pel diedre, agradable d’escalar i que poc a poc es va redreçant. Continuem per aquest fins que un sostre ens barra el pas i ens obliga a marxar cap a l’esquerra amb passos aeris per de seguida enfilar-nos a un relleix on fem la novena reunió. 35 metres.

L10(IV)

Darrera tirada de tràmit per sortir de la paret on haurem de superar algun resalt. 20 metres.

Descens:

Acabem de pujar fins trobar un corriol que marxa cap al sud i en pocs minuts ens deixa a la ferrada de descens, Un cop haguem baixat la ferrada prenen un corriol que baixa cap al nord i passa per l’inici de la via.

El que més m’ha agradat:
 • Primera tirada fotogènica, ben trobada.
 • Segon llarg potent on el més important és tenir les piles ben carregades.
 • Diedre del pen´ltim llarg agradable i amb un final amb ambient.
El que no m’ha agradat tant:
 • Discontinua degut a la naturalesa de la paret.