Collegats Pallars Jussà

Tànger a la Paret del Pessó

**** 20 Maig, 2012

De la Paret del Pessó la Tànger és la gran clàssica i la via més transitada; una primera part vertical i atlètica, conglomerat del bo i un equipament generós en són els principals reclams. Per contra el bosc de la part superior li trenca la continuïtat i perd tot l’ambient que teníem als primers llargs. No obstant les tirades superiors són d’una gran bellesa i val la pena sortir per dalt, havent gaudit d’una bona jornada d’escalada fent metres sense gaires preocupacions.

 • Via: Tànger
 • Zona: Collegats – Paret del Pessó
 • Dificultat: 6b (MD-)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 320 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via equipada amb parabolts i claus
 • Material: 14 cintes exprés
 • Orientació: Est
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des de la Pobla de Segur prenem la carretera N-260 direcció Sort. Seguim i deixem enrere l’àrea de descans de la Figuereta i un cop passat el primer túnel aparquem el vehicle a un aparcament que trobem a mà esquerra (per 5 vehicles). Continuem a peu direcció la Cova de la Serp i a l’alçada de la torre elèctrica ens desviem cap a la paret i el peu de via, just sota l’evident fissura. 10 minuts des del vehicle.

L1(V)

La via s’inicia al peu d’una fissura evident. El tram clau està en encintar el primer bolt, a partir d’aquest punt progressem per terreny vertical i mantingut però sempre amb bones nanses. 40 metres.

L2(V)

De característiques similars a la tirada anterior però més curta. Haurem de fer un petit flanqueig a la dreta per entrar a la segona reunió. 25 metres.

L3(6a)

Sortim de la reunió en tendència a l’esquerra i de seguida ens trobem amb la secció de 6a+: uns metres absolutament verticals on hem d’anar buscant la presa que la paret afluixa una mica. Marxem un pèl a la dreta i encarem una altra curta placa de moviments fins que ens mena a la reunió. 25 metres.

L4(V)

Sortim caminant per la vira fins situar-nos a l’alçada d’una fissura diagonal que anem resseguint. Quan aquesta s’acaba tirem recte amunt fins atènyer la quarta reunió. 30 metres.

L5(6b)

Enfilem un diedre, al principi amb roca un xic trencada però que de seguida millora. L’escalada es va redreçant fins que arribem al pas clau, on el diedre esdevé molt llis i es balma lleugerament (possible A0), quan sortim del pas encara ens queda un pas d’equilibri per poder atènyer la reunió. 40 metres.

L6(V)

Sortim cap a la dreta i ataquem una placa vertical però amb moooolta ganda, fins que arribem a un bosc penjat on fem la reunió. 30 metres.

L7(IV+)

De la reunió surt una línia de parabolts que no hem de seguir. Marxem caminant cap a la dret fins que trobem un curt diedre amb roca trencada que ens mena a una placa que tomba ràpidament fins la reunió. 30 metres.

Canvi de reunió

Arribat aquest punt ens desencordem i creuem el bosc per continuar la via. És fàcil trobar la continuació si ens fixem en la fissura per on transcorre aquesta i el característic sostre que hi ha a mitja paret. Caminem un 100 metres aproximadament.

L8(IV+)

Enfilem per una fissura que marxa a la dreta per de seguida passar a l’esquerra (si ho fem així trobarem un parell de pitons abans de la primera xapa, que queda amunt). Anem seguint per terreny fissurat fins un relleix on muntem la reunió. 30 metres.

L9(6a)

Sortim cap a l’esquerra i enfilem un diedre molt guapo. Arribem a un petit relleix i quedem davant una curta placa on trobem la secció de 6a que es supera bé amb un parell de passos que ja ens deixen sobre terreny fàcil per arribar a la reunió. 35 metres.

L10(IV+)

La darrera tirada resseguim una fissura que marxa en diagonal a la dreta, on trobarem alguna savina. Tirada fàcil que ens treu de la paret. 35 metres.

Descens:

Acabem de pujar fins trobar un corriol que marxa cap al sud i en pocs minuts ens deixa a la ferrada de descens, Un cop haguem baixat la ferrada prenen un corriol que baixa cap al nord i passa per l’inici de la via.

El que més m’ha agradat:
 • Primer, quart, cinquè i novè llargs molt bons.
 • Roca de primera, menys algun curt tram aquí i allà.
 • Completament equipada.

Potser també et pot interessar: