Agulles Montserrat

Torras-Nubiola a la Figuereta

**** 27 juny, 2012

La Figuereta, juntament amb el Sabre i el Punyalet, són tres llastres característiques de la muralla oest d’Agulles. La xemeneia de la Figuereta posseeix una bellesa primitiva, amb la mida justa perquè ens hi trobem còmodes, oferint-nos una escalada en ramonage del tot recomanable i sense gaire complicacions… Potser el més compromès sigui atènyer el peu de via.

 • Via: Torras-Nubiola
 • Zona: Montserrat – Agulles
 • Dificultat: IV+ (D+)
 • Dificultat obligada: IV+
 • Llargària: 70 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Alt
 • Equipament: Via poc equipada amb un parell de claus i de burins. reunions amb parabolts
 • Material: 4 cintes exprés, un alien groc, una plaqueta recuperable i una baga llarga. Si entrem per la Ribas-Velasco afegir 5 cintes més i el camalot #1
 • Orientació: Oest
 • Valoració: ****

Aproximació:

Existeix la possibilitat d’entrar a la via pel primer llarg de la Ribas-Velasco tal com marquem a la ressenya. Si volem fer la entrada original s’ha de travessar el Sabre per l’interior (o escalar la Torras-Nubiola-Capeta i rapelar fins al coll interior). Un cop creuat el Sabre continuem cap al nord per una vira amb roca delicada i algun pas exposat. A l’altra banda del Punyalet trobarem una corda fixa que ens ajuda a remuntar una part terrosa. Continuem cap al nord fins arribar a una alzina que queda al final del bosc penjat i on farem la reunió 0.

La via:

Si entrem per la Ribas-Velasco és recomanable fer una primera reunió a l’alzina per evitar les possibles caigudes de pedres. El diedre es troba pràcticament equipat amb pitons i espits. Aquesta tirada l’ajuntem amb la primera original i fem la segona reunió sobre la figuera. A partir d’aquí escalem la llastra en ramonage còmode fins a la part final, on toca sortir cap a la dreta per tornar a l’esquerra i atènyer el cimall de la llasta, on farem reunió. La darrera tirada, tot i que curta, té aquella gràcia de les plaques d’Agulles, amb uns bons cantells que menen directes al cim.

Descens:

Ràpel  curt pel vessant sud-est. Des d’aquest punt haurem d’anar a buscar la Portella d’Agulles.

El que més m’ha agradat:
 • Xemeneia sensacional, còmoda d’escalar i amb aire condicionat.
 • Darrer llarg curt però bonic.
 • Bona per combinar-la amb la T.N.C. del Sabre.
El que no m’ha agradat tant:
 • Aproximació delicada.
[elfsight_instagram_feed id="1"]