Sant Llorenç del Munt

Hèrnia Discal a la Falconera

*** 22 agost, 2012

Engrescador itinerari que permet guanyar la part dreta de la Falconera íntegrament en lliure, a excepció feta dels primers metres, on haurem de fer uns passos d’A1 o bé lliure extremadament difícil per superar una pronunciada panxa.

Totalment equipada, amb bona roca i de passatges variats, tenim la diversió assegurada en aquesta reposada raconada, amb el Montcau com a teló de fons.

Recordeu que La Falconera està afectada per l’Acord per a la regulació de l’escalada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Informeu-vos abans de planejar escalar a la zona.
 • Via: Hèrnia Discal
 • Zona: Sant Llorenç del Munt – La Falconera
 • Dificultat: 6a/A1 (MD)
 • Dificultat obligada: V+/A1
 • Llargària: 100 metres
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Via totalment equipada amb parabolts, algun espit i claus
 • Material: 10 cintes exprés i un estrep
 • Orientació: Est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Circulem per la carretera BV-1221 direcció Talamanca. Un cop passat el Coll d’Estenalles continuem aproximadament un quilòmetre fins un revolt molt tancat on podem aparcar el vehicle. Des d’aquest punt continuem a peu en direcció nord; passarem una primera formació rocallosa i de seguida trobarem un trencall a mà dreta (fita). El prenem i ràpidament començarem a baixar. Al poc temps trobarem un parell de cordes fixes que ens ajudaran a baixar la canal, que finalment ens menarà al peu  de la paret. Només hem de resseguir el peu de la paret fins trobar la nostra via, tot just passada la xemeneia TIM. Nom pintat en groc a l’inici.

L1(V/A1)

Un cop passada l’escletxa de la TIM hem de continuar una desena de metres abans d’intentar trobar el pas menys embrossat per accedir al peu de paret. Al peu de via hi trobarem el nom pintat. El primer llarg supera d’entrada una pronunciada panxa, per continuar per una fissura de roca molt bona i escalada intrigant, protegida a la part superior per dos claus i que un cop superada ens deixa en un relleix on muntem la primera reunió. 15 metres, 4 expansions i 3 claus.

L2(6a)

La segona tirada transcorre per un preciós diedre, on la col·locació sempre serà més important que la força. A mitja tirada hi ha un tram més tècnic (es pot fer A0). Quan quedem situats dempeus un còdol blanc iniciarem un elegant flanqueig a esquerres on de nou les preses de peus seran fonamentals per anar a caçar la reunió. 30 metres, 9 expansions i un clau.

L3(6a)

Un passet elegant per sortir la reunió i enfilem un tram senzill, que ens mena a un curt mur, d’escalada preciosa sobre petites preses de mans i peus. Un cop superat aquest segueix un tram d’escalada agraïda, sempre amb bona presa, que en un moment donat deriva a la dreta per anar a buscar la reunió, al costat d’una gran savina. 30 metres, 7 parabolts.

L4(IV)

Llarg de tràmit per sortir al cim, on creuem una canalera i tirem amunt, per terreny que ràpidament ajeu. 25 metres, 2 parabolts.

Descens:

Prenem el corriol que marxa cap al sud i en pocs minuts ens mena al vehicle.

El que més m’ha agradat:
  • Escalada curta però força rodona, amb dificultats bastant homogènies i bona roca en general.
  • Segon llarg molt bo.

Potser també et pot interessar:

[elfsight_instagram_feed id="1"]