La Noguera Sant Llorenç de Montgai

Viatge Astral a la Paret de l’Ós

***** 3 octubre, 2012

La viatge Astral és com un bon vi, elaborat amb diferents varietats, que van des dels matisos de la placa més exquisida, passant per uns tocs d’artificial amb l’esperit més acròbata i rematant-ho amb una bona dosi de fissures que esdevenen protagonistes de ple dret. Per gaudir hem de fer-ho poc a poc, amb la calma necessària que permet descobrir tots els matisos d’aquest nèctar sorprenent. Perquè com deia Josep Pla “La vida, la salut i el seny són inseparables d’una bona, continuada, ampolla de vi”.

 • Via: Viatge Astral
 • Zona: Sant Llorenç de Montgai – Paret de l’Ós
 • Dificultat: 6b+/Ae (MD+)
 • Dificultat obligada: 6a/Ae
 • Llargària: 160 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà/baix
 • Equipament: Via semi-equipada
 • Material: 14 cintes exprés, joc de friends fins #1 de Camalot, joc de tascons i els estreps
 • Orientació: Sud-est
 • Valoració: *****

Aproximació:

Des de Balaguer hem de prendre la carretera direcció Tremp (C-13). Abans d’arribar al poble de Camarasa trobem un desviament a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç. La primera paret que veiem és la Paret de l’Ós. La nostra via es troba a la part dreta i s’inicia uns metres més a la dreta de la popular Isaac-Gabriel.

L1(V+)

La Viatge Astral comença una mica més a la dreta de la via Isaac-Gabriel. Uns primers metres escrostonats en serveixen per atènyer una preciosa placa, anomenada “Satisfaction” i completament equipada. L’escalada és tècnica, sobre bones i contades preses. 25 metres, 7 expansions.

L2(V)

Tirada curta. Desgrimpem uns metres per anar a buscar una nova placa que ens permetrà arribar a una fissura (a l’inici de la placa trobem una reunió). Resseguim la fissura cap a la dreta primer i després a l’esquerra per guanyar la reunió. 15 metres, 2 claus i 2 expansions.

L3(6b/Ae)

Flanquegem a la dreta aprofitant la fissura per fer bavaresa invertida fins situar-nos sota el sostre, que vencem en artificial equipat.

Superat aquest, tenim uns passos molt fins en placa fins guanyar un ressalt. Un cop superat la dificultat minva ràpidament fins la reunió, que és compartida amb la via Isaac-Gabriel. 35 metres, 10 expansions i un clau.

L4(6b)

Els primers metres de nou són compartits amb  Isaac-Gabriel. Superem un primer bombo i al segon parabolt continuem recte amunt, per terreny un xic extraplomat amb bona ganda.

El pas clau es troba a l’inici de la fissura que recorre la segona meitat de la tirada, protegit amb un clau i un espit. Superat el crux continuem per la fissura a amanir fins que l’abandonem per atènyer la role. 35 metres, 7 expansions i 2 claus.

L5(6b+)

Primers metres tècnics fins arribar al pas clau, entre la segona i la tercera xapa.

Un cop superat enfilem l’anomenada “fissura gaudí”, una escletxa ampla, punxent i desplomada per xalar de valent. Un cop vençuda queda un curt tram de placa per arribar a la cinquena reunió.

L6(IV+)

Tirada senzilla on haurem d’auto-protegir-nos aprofitant un sistema de fissures que anem resseguint durant el llarg. La reunió cimera la muntem aprofitant algun dels arbustos que trobem. 25 metres, tirada neta.

Descens:

Prenem un corriol cap al nord i que després va girant cap a l’est (fites visibles). En 10 minuts ens portarà fins l’inici de la via.

El que més m’ha agradat:
 • Mantinguda, atlètica i variada.
 • Roca molt bona.
 • Aproximació inexistent.
[elfsight_instagram_feed id="1"]