Abella de la Conca Pallars Jussà

Un Gran Dia a Abella de la Conca

*** 12 novembre, 2012

A l’extrem occidental de la Serra del Carreu, on es rendeix definitivament a la Plana de Tremp, trobem entaforat a la roca el petit poble d’Abella de la Conca, contrada pintoresca que bé val una visita.

Un Gran Dia és una modesta proposta d’en Remi Brescó, que deixa pràcticament desequipada. No obstant les possibilitats de col·locar assegurances flotants són enormes i les dificultats poc mantingudes, esdevenint una ruta ideal per iniciar-se en l’autoprotecció i el terreny d’aventura. Molt ràpida, només ens caldran el friends i els fissurers per gaudir-la.

 • Via: Un Gran Dia
 • Zona: Abella de la Conca
 • Dificultat: V (D)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 150 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Alt
 • Equipament: Via pràcticament desequipada. Les dues primeres reunions caldrà reforçar-les i la del cim muntar-la
 • Material: Joc de friends fins el #3 de Camalot, joc de fissurers i bagues
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des d’Isona prenem la carretera L-511 direcció Coll de Nargó. Al cap d’un quilometre aproximadament trobem un trencall a mà esquerra cap a Abella de la Conca. Continuem per la carretera fins poc abans d’arribar al poble, on prendrem una pista en bon estat que trenca a mà esquerra. Continuem per la pista aproximàdament un quilòmetre i prenem una nova pista que surt a la dreta direcció sant Corneli/Pessonada (indicada amb un rètol desdibuixat). Estacionem uns metres més endavant i acabem d’arribar a peu a l’inici de la via tot travessant els camps per allà on ens sigui més fàcil. Sageta picada a peu de via.

L1(V-)

Aquesta primera tirada és una mica indefinida, a la part inferior superem un petit diedre que ens mena a una zona de ressalts de poca dificultat, on només haurem de ser delicats amb la roca. A mitja tirada trobarem un pont de roca per indicar-nos que som al bon camí. La part superior és més compacta i agraïda d’escalar. La reunió la muntem d’un espit i un pont de roca i serà molt fàcil de reforçar mercès una bona fissura. 55 metres, un pont de roca.

L2(V)

Bon llarg que s’inicia resseguint una llaminera fissura on podrem col·locar el #3. Després derivem un pèl a l’esquerra i seguim pel fil de l’esperò. Continuem per una bona placa, amb un clau a l’inici i un pont de roca més amunt. Tornem a buscar l’esperò i continuem per terreny més irregular fins a la reunió, d’un sol espit i fàcil de reforçar. 55 metres, un pont de roca i un clau.

L3(IV+)

Superem una sèrie de ressalts i enfilem un curt diedre que de seguida ens menarà al  final de la via. La darrera reunió l’hem de muntar al cim. 40 metres, un pont de roca.

Descens:

Fem un ràpel de 50 metres pel vessant nord i anem a buscar el coll que de seguida ens mena al camí d’ascens.

El que més m’ha agradat:
 • Bona via per iniciar-se amb vies poc equipades.
 • Bon segon llarg, el més escalador.
 • Contrada tranquil·la, amb bones panoràmiques sobre la plana.
[elfsight_instagram_feed id="1"]