Berguedà Malanyeu

Integral Farigola Indòmita a Malanyeu

**** 10 Desembre, 2012

La Farigola Indòmita enllaça dues vies: a la part inferior la Tal faràs, tal trobaràs, itinerari de concepció clàssica que solca amb dos tirades delicioses les plaques que menen al bosc penjat; i l’esportiva Gruyère, que encerta un llarg sensacional, on la continuïtat i la bona roca fan gaudir de valent. Una integral ràpida, que permet arribar al capdamunt de la paret degustant dos maneres d’entendre l’escalada.

 • Via: Integral Farigola Indòmita
 • Zona: Malanyeu
 • Dificultat: 6a (MD+)
 • Dificultat obligada: 6a
 • Llargària: 140 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Tal faràs tal trobaràs, semi-equipada amb parabolts i ponts de roca; Gruyère totalment equipada amb parabolts, un pont de roca i un clau
 • Material: 14 cintes exprés, joc de tascons i alguna baga
 • Orientació: Sud

Aproximació:

Un cop arribem a Malanyeu aparquem el vehicle al costat d’un camp de futbol. Seguim a peu per una carretera que es dirigeix cap a l’església i continuem fins que arribem a un mas. Just abans surt un corriol que s’endinsa al bosc; el seguim. Creuem una riera i un filat elèctric. Seguim fins al peu de la paret. La via es situa a la perpendicular de la part dreta d’una característica ‘V’ que forma un bosquet penjat que a la part superior de la paret. Lletres ‘SC’ tènuement pintades al peu de via.

L1(V)

La via comença al mateix punt que la popular Stoc de Coc, però la nostra marxa en diagonal a l’esquerra per anar a buscar un pont de roca visible des del peu de via. El llarg és mantingut en el seu grau i es troba equipat, tot i que podrem afegir algun tascó si ho creiem necessari. 3 parabolts i 3 ponts de roca, 40 metres.

L2(V+)

Continuem per l’excel·lent placa que hem encetat al primer llarg; escalada engrescadora sobre roca excelsa. El tram clau el trobem al flanquejar del pitó al bosquet, pel camí trobarem un tascó encastat. Un cop al bosc penjat continuem per l’esperó i després flanquegem fins un arbre on muntem la reunió, al peu de l’espaterrant placa del tercer llarg. 3 parabolts, un clau i un tascó encastat, 50 metres.

L3(6a)

A partir d’aquest punt escalem la via Gruyère, de concepció esportiva, totalment equipada. Es tracta d’una placa extraordinària, vertical, pura continuïtat. Els passos claus els trobem a l’inici, fins anar a caçar el segon  bolt i al final, amb uns darrers metres de traca i mocador. 13 parabolts i un pont de roca, 45 metres.

L4(IV+)

Només ens resta superar un darrer muret que amb un pas molt estètic ens mena al capdamunt de la paret, on podrem muntar la reunió d’una bona alzina. Un clau, 5 metres.

Descens:

Anem a buscar els ràpels de la Stoc de Coc: tres ràpels (40+40+25).

El que més m’ha agradat:
 • Roca sensacional, agraïda en cantell.
 • Fantàstic llarg esportiu de la Gruyère, mantingut i dret.
 • L’equipament de Tal faràs tal trobaràs, comparant-lo amb la seva popular veïna, demostra que no cal tan per passar segur, i més amb aquest calcari que s’ho deixa fer tot.
El que no m’ha agradat tant:
 • Llàstima del bosc penjat que li treu empenta a la via… Altrament inevitable.
Potser també et pot interessar: