Montserrat Sant Jeroni

Torras-Nubiola a la Paret de Sant Jeroni

**** 16 juny, 2013

A Montserrat tenim la sort de comptar amb un bon grapat de xemeneies de totes les mides i dificultats: la GEDE de l’Escorpí, la Torras-Nubiola-Capeta del Sabre o l’estret segon llarg de la Haus-Estrems, per posar només algun exemple. A la Paret Oest de Sant Jeroni en trobem tres d’una bellesa singular: la TIM, la Torras-Nubiola i la Nubiola-Torras. Aquestes dos darreres, molt assequibles, són un bon terreny de joc per iniciar-se en aquest tipus d’escalada.

 • Via: Torras-Nubiola
 • Zona: Montserrat – Sant jeroni
 • Dificultat: IV+ (D+)
 • Dificultat obligada: IV+
 • Llargària: 110 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Reunions equipades i un burí de progressió
 • Material: 4 cintes i una baga per encintar un bloc encastat
 • Orientació: Oest
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des de Santa Cecília anem a buscar la canal del Migdia. Un cop passat el coll, descendim fins arribar al corriol que porta a Sant Jeroni (marques grogues). El seguim fins uns 100 metres abans d’arribar a l’agulla de la Pilota i ascendim per una torrentera fins guanyar la base de la paret.

La via:

La via aprofita una marcada xemeneia, d’amplada molt confortable, que permet progressar ràpid i segur. L’equipament és mínim, un burí i les reunions (no cal més). Nosaltres no hem muntat una reunió intermèdia al primer llarg. El pas clau de la via el trobem precisament al sortir d’aquesta reunió, on haurem de superar un extraplom sortint cap a fora; és tracta d’un pas molt bonic.

El segon llarg és més senzill i va guanyant ambient. A la darrera tirada trobarem una corda fixa.

Descens:

Anem a buscar la canal que baixa i al final d’aquesta farem un primer ràpel des d’una arbre (40 metres) i un segon des d’una instal·lació (25 metres) i des d’aquest punt anem a buscar el camí d’ascens.

Una altra possibilitat és des del cim anar a buscar la canal de Sant Jeroni.

El que més m’ha agradat:
 • Gran ambient i tranquil·litat assegurades.
 • Ràpida i combinable amb altres vies de la paret.
[elfsight_instagram_feed id="1"]