Montserrat Sant Jeroni

Esperó de la Llum a la Talaieta d’en Barbé

**** 9 Agost, 2013

Autèntica torre de guaita fronterera entre Sant jeroni i els Ecos, la Talaieta d’en Barbé es mostra inexpugnable pels quatre costats. Són poques les vies que arribem al cimall i escassos els escaladors que el trepitgen.

L’Esperó de la Llum aprofita una sensacional planxa encarada a l’est del contrafort de la Talaieta, per continuar per la vessant nord fins abastir el peu de la Via Normal i acabar de guanyar el cim per aquesta clàssica. Tot plegat esdevé una escalada potent, sense concessions, totalment equipada però lluny de tenir un caire esportiu; en definitiva toca escalar de valent si volem gaudir de l’exclusivitat del cim.

 • Via: Esperó de la Llum
 • Zona: Montserrat – Sant Jeroni
 • Dificultat: 6c (ED-)
 • Dificultat obligada: 6a+
 • Llargària: 205 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via equipada amb espits, via Normal amb claus
 • Material: 12 cintes exprés, alien blau i ganxo per si anem justos de grau
 • Orientació: Est els dos primers llargs, nord els tres següents i oest la Via Normal
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des de Santa Cecília anem a buscar la canal del Migdia. Un revolt abans d’arribar al trencall de la Font de la Llum prenem un corriol a l’esquerra que va a buscar una torrentera. La remuntem aprofitant-nos d’alguna corda fixa fins arribar a peu de via.

La via:

el primer llarg concentra les majors dificultats amb una entrada potent fins superar un petit extraplom; l’entrada a la reunió té un bon cop de gas. El segon llarg és espectacular i mantingut per una placa de roca exel·lent i de nou amb algun bon cop de gas.

El tercer s’inicia contundent amb una bona tibada. La quarta tirada canvia de vessant i es poc obligada. El cinquè és el més tranquil, amb un pas aïllat un xic més difícil i que ens deixa, després d’enfilar una corda fixa al peu de la Via Normal. Aquesta es troba tota clavada i es pot fer tranquil·lament en escalada combinada (V/A1) o completament en lliure (6a) si ens refiem de la roca. Al cim trobarem un pot de registre.

Descens:

Des del peu de la Normal prenem una vira terrosa direcció nord, amb algun tram descompost fins arribar al collet que conforma la Talaia Gran amb la Roca del Coll de la Llum. Descendim vers el sud fins trobar el camí que va cap a Sant Jeroni (marques grogues) i el prenem direcció a la dreta; en pocs minuts ens durà al Coll del Migdia i d’allí, baixant per la Canal de la Font de la Llum arribem a Santa Cecília.

El que més m’ha agradat:
 • Cim exclusiu i poc trepitjat, talaia autèntica.
 • Segon llarg de primera categoria, amb roca de qualitat i algun bon cop de gas.