Camarasa La Noguera

Rupi-Garreta a Lo Sabardó

*** 30 Octubre, 2013

Les agulles de Camarasa tenen un bon grapat de vies de tall més o menys clàssic, que aprofitant els sistemes fissurats, s’enfilen per les quatre bandes. La Rupi-Garreta és una més d’aquestes vies, potser no la més reeixida, però prou interessant per anar-hi a treure el nas i gaudir de l’escalada agraïda que ens regala el generós cantell que anem trobant.

 • Via: Rupi-Garreta
 • Zona: Camarasa
 • Dificultat: V+ (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 60 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Pràcticament equipada amb parabolts i un clau
 • Material: 8 cintes exprés i algun friend mitjà
 • Orientació: Nord-oest
 • Valoració: ***

Aproximació:

Circulem per la C-13 direcció Tremp. Un cop passat el poble de Camarasa, tot just abans de creuar el riu prenem un trencall a mà dreta. Seguim per la carretera circulant pel costat del riu fins que arribem a un pont i un hangar. Deixem el vehicle retrocedim uns metres fins trobar un corriol que puja directament a la base del Puro, des d’quest punt prenem un corriol que marxa cap a la dreta i en un minut ens mena a la base de Lo Sabardó. La nostra via comença a la banda esquerra (sageta picada i burí a l’inici).

La via:

Dos llargs de corda ens menen al cim d’aquesta mena de llastra gegantina. Escalada de dificultat moderada però mantinguda, bàsicament en fissures de totes les mides, esdevenint una bona opció per agafar pràctica amb els friends i els tascons. La via original aprofitava la sortida al cim de la Normal, però ara podem gaudir d’una sortida directa (J. Marmolejo), tram on es concentren les màximes dificultats de la via.

Descens:

Dos ràpels: 15 i 30 metres pel vessant oest.

El que més m’ha agradat:
 • Tot i la dificultat moderada esdevé una via prou divertida, amb passos atlètics i bona ganda.
 • Bon terreny de joc per practicar l’auto-protecció sense patir gens.
 • Ombra fins a mitja tarda.