Frares Encantats Montserrat

Normal del Morro Pla

**** 27 Abril, 2015

Altiu, tancant la Canal del Trago, el Morro Pla esdevé una talaia de primera categoria per gaudir d’una panoràmica de 360 graus sobre Frares i Agulles. Cilindre imponent aparentment no té cap punt dèbil, més quan el monòlit és coronat per un casquet somital que extraploma als quatre vents.

Per sort les aparences enganyen i la via Normal guanya aquesta mole pètria pel seu vessant sud, amb un traçat ple d’intel·ligència i audàcia imaginat a la dècada dels 40 per un dels escaladors més destacats de l’època i alhora menys reconeguts: Jaume Vendrell. Membre primer del GEDE i després del GAM fou un dels escaladors més actius als anys 40 i 50, amb primeres sensacionals com l’ascensió al Dauet d’Agulles, l’Aresta Brucs de la Bitlla, la Bessona Inferior o l’Ou de Colom (darrera escalada a Montserrat on s’usà la tècnica del tronc).

Una altra primera destacada fou la GAM del Cavall, via que va per l’altra banda de la Berruga buscant el buit i que catalogaren de VI superior tal i com es pot veure en la ressenya de la primera ascensió. En Vendrell també destacà per repetir els itineraris més prestigiosos del Massís com ara la Navarro de la Cadireta, escalada encara ara temuda per molts escaladors. Valguin aquestes línies per recordar una figura poc coneguda però que és part essencial de la petita història de l’escalada a casa nostra.

 • Via: Normal
 • Zona: Montserrat – Frares Encantats
 • Dificultat: V (MD)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 60 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Alt
 • Equipament: Trobarem un cap de burí i dos espits de la via dels González al segon llarg i 2 claus al tercer. La segona reunió és de tres claus.
 • Material: 5 cintes, una plaqueta recuperable, bagues per merlets i un alien gris o similar per reforçar la R-2
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ****

Aproximació:

Des de Can Masana en dirigim al refugi Vicenç Barbé. Un cop al refugi prenem la Canal Ampla direcció al Portell Estret. Abans d’arribar a la Senesnom trobarem un cartell que indica “Miranda de l’Alba”. Prenem aquest corriol, que passa pel peu de la Caputxa primer, la Mamelluda i continua cap a l’est passant per davant del Morro Pla.

la via:

La primera tirada la podem fer desencordats, es tracta de guanyar el coll que forma el Morro Pla amb un petit contrafort. La segona tirada és la més compromesa, haurem de sortir del coll flanquejant a esquerres, pràcticament sense guanyar alçada fins arribar al final d’un llavi característic; pel camí podrem llaçar un bon merlet.

Al final de llavi trobem un cap de burí i un pam més amunt un espit de la Directa dels González, que trepitja la Normal en aquest punt sense cap mania. Quan arribem a l’alçada de la següent expansió haurem de franquejar cap a la dreta fins sota el sostre, on trobarem una reunió de claus que podrem reforçar amb un tricam vermell i un alien gris. El següent llarg és curtet i vertical d’entrada, tot i que de seguida perd empenta i arriba al cim sense més.

Descens:

Ràpel de 40 metres pel vessant oest que ens deixa just al camí dels Alts Frares.

(ⅈ) Foto d’en Jaume Vendrell i topo de la GAM del Cavall de l’arxiu personal de l’Enric Tomàs