Frares Encantats Montserrat

Superferós al Queixal

*** 18 Maig, 2015

El Queixal és una discreta roca encarada a l’oest que tanca la Canal Ampla pel capdamunt. A la dècada dels quaranta s’hi enfilaren per primer cop els germans Estorachs pel vessant nord, un muret d’una quinzena de metres, obrint la via Normal.

Per contra, l’interessant vessant sud-oest, es un llaminer mantell conglomerat de bona qualitat. La via Superferós hi troba el pas més lògic, aconseguint una escalada elegant i ben trobada, perfecte per combinar amb alguna ascensió propera i arrodonir la jornada a una de les raconades especials del massís.

 • Via: Superferós
 • Zona: Montserrat – Frares Encantats
 • Dificultat: V+ (MD)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 45 metres
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Euipada amb parabolts
 • Material: 7 cintes.
 • Orientació: Sud-oest
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Can Massana en dirigim al refugi Vicenç Barbé. Un cop al refugi prenem la Canal Ampla direcció al Portell Estret. Un cop a l’alçada de la Sensenom ens desviem cap a llevant seguint la ruta d’Alts Frares. Després de passar pel vessant oest de la Mamelluda ens desviem a mà esquerra i en un minut arribem al peu de via.

La via:

Itinerari equipat sobre roca de qualitat. El primer llarg ofereix una escalada més aviat tècnica, típica de Montserrat. Per contra la segona tirada arrenca amb una bona panxa i uns metres finets un cop superada aquesta. Les dos tirades es poden empalmar amb una sola sense massa problemes.

Descens:

Curt ràpel vessant nord. Des d’allí baixem per la canal fins trobar el camí d’Alts Frares.