Ecos Montserrat

Nostromo al Montgròs

*** 8 Novembre, 2015

A continuació vers el nord dels emblemàtics plecs de llibre s’eleva un altre conjunt de plecs, aquests més modestos, arribant fins ben bé el torrent de Migdia.

Al darrer plec, arrepenjat sobre el mateix Montgròs s’alça l’Aresta Pólux, una senzilla via que la Nostromo aprofita per enfilar la darrera gran canaleta d’aquesta banda del Montgròs. Les tirades de la Nostromo són una delícia, on l’aire entre assegurances farà que escalem amb els cinc sentits, això sí, amb la confiança que dona el conglomerat de qualitat extra de la zona.

 • Via: Nostromo
 • Zona: Montserrat – Ecos
 • Dificultat: 6b (MD+)
 • Dificultat obligada: 6a
 • Llargària: 240 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Via equipada (poc) amb burins al tram de l’Aresta Púlox i espits a la resta
 • Material: 6 cintes, si fem el sostre del segon llarg 8 i l’estrep
 • Orientació: Est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des del refugi de Santa Cecília prenem el GR-172 direcció Can Maçana. A l’alçada de la Canal de la Font de la Llum prenem el corriol que guanya aquesta a mà esquerra (indicat com a Portell de Migdia) Un cop dalt del coll descendim per la Canal del Migdia direcció sud. Hem de seguir baixant per la canal una bona estona fins que arribem a la balma del Montgròs, on una pintada vermella sobre aquesta ens indica el desviament que hem de prendre. Continuem ara amb algun tram de corda fixa i més endavant amb intuïció per unes llengües de roca fins a peu de via (G.B. discretament gravat a la paret).

La via

La via es troba equipada, malgrat això és exposada en conjunt. La primera part del recorregut aprofita els primers llargs de l’Aresta Pólux. Nosaltres hem evitat el sostre de la segona tirada per l’esquerra, on un espit protegeix la jugada.

Al tercer llarg hem d’estar atents  a no continuar aresta amunt. A mitja tirada trobarem una doble expansió i uns 5 metres més amunt i en tendència a l’esquerra una reunió, des d’aquest punt hem de flanquejar a l’esquerra (rar) fins la reunió de la Nostromo, tot plegat no gaire evident.

El quart llarg comença amb un pas de gegant per enganxar-nos al Montgròs i amb una travessa d’allò més fina, l’entrada a la reunió és de traca. Les següents tirades continuen per la canaleta, amb roca bona tot i que en algun punt bruta de molsa i força aire entre assegurances. Menció especial pel darrer muret de la via, amb uns metres de V+ versió anys 80.

En definitiva, una via interessant, amb roca de qualitat que ens permet gaudir d’una jornada en una de les millors raconades del Massís, això sí, amants de les fileres de parabolts millor abstenir-se.

Descens:

Des del cim del Montgròs marxem en direcció nord fins al coll que forma la Roca Plana dels Llamps. Prenem el corriol que baixa cap al nord; al cap d’una estona passarem pel peu de la Salamandra. Uns metres més avall trobarem un desviament, prenem el que va cap al nord i anem flanquejant per sota de les parets fins arribar a la Canal de Migdia. remuntem fins al Portell del Migdia i desfem el camí de l’aproximació.