Agulles

Les Momietes: Normal de l’Aglà i l’Agulla Mare

*** 22 Novembre, 2015

Les Momietes, curiosa formació, resta empetitida per l’imponent escut que és el vessant est de la Miranda de les Boïgues. El conjunt està format per dues modestes agulles d’estrambòtiques formes separades per un coll. La més petita l’Aglà, a l’altra banda del coll l’Agulla Mare.

Les dues foren ascendides per primer cop el mes de setembre de l’any 1945 pels germans Josep i Francesc Estorach. En la mateixa jornada petjaren el cim dels dos monòlits apuntant-se dues primeres més en la seva cursa particular per trepitjar els cims verges del Massís.

Actualment es tracta de dues modestes ascensions, que es fan com una sola, senzilles i amb el premi de poder gaudir d’una bona talaia sobre el refugi d’Agulles.

 • Vies: Normla de l’Aglà i Normal de l’Agulla Mare
 • Zona: Montserrat – Agulles
 • Dificultat: IV+ a l’Aglà i IV a l’A.M. (D)
 • Dificultat obligada: IV
 • Llargària: 35 metres a l’Aglà i 40 a l’A.M.
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Baix
 • Equipament: Vies poc equipades
 • Material: 5 cintes i un tricam vermell o similar per l’Aglà
 • Orientació: Sud-oest
 • Valoració: ***

Aproximació:

Deixem el vehicle a Can Massana i prenem la pista que ens porta fins al Coll de Guirló i d’allí al Refugi d’Agulles. Un cop superat el Pas de la Portella continuem direcció al refugi fins arribar a la Canal del Cirerer. Des d’aquest punt prenem un corriol poc definit que va a buscar el coll que formen les Momietes amb la Miranda de les Boïgues. Abans d’arribar al coll trobarem el peu de via, al vessant oest de les Momietes.

La via

La primera tirada és comuna amb les dos vies, una senzilla grimpada fins al coll, on muntarem reunió aprofitant una alzina.

Per escalar l’Aglà flanquejarem per una cornisa que va a buscar una fissura que puja vertical. A l’alçada de la fissura trobarem un doble burí a la cornisa. Ens elevem i escalem en diedre, bonic però curt donat que enseguida fem cim. Des d’aquest fem un curt ràpel al coll, deixant-nos a la mateixa alzina on hem fet reunió anteriorment i encarats a la rampa que és el segon llarg de la Normal de l’Agulla Mare.

Aquesta tirada és força senzilla i no presenta dificultats; al final del llarg hi trobarem la reunió des d’on rapelarem.

Descens:

Des de l’Agulla Mare un ràpel de 40 metres pel vessant sud-oest.