Frares Encantats Montserrat

Via Normal del Caputxó d’en Semir

*** 13 Desembre, 2015

La Canal Ampla marca el límit entre Agulles i Frares. Un riu de verdor al vell mig d’un bosc de pedra, i al capdamunt, traient el cap altiu el Caputxó d’en Semir.

Curiosa Agulla de modestes dimensions si venim del sud, quan guanyem el cim i fitem cap el nord topem amb el més vertiginós del abismes. L’Agulla fou ascendida per primera vegada l’any 1941 per l’Oriol Torró i en Ramon de Semir; fou anys més tard, quan en Josep Barberà hi pujà que la batejà com el Caputxó d’en Semir.

A en Semir li devem gran part del nomenclàtor montserratí; dedicà bona part de la seva vida a l’estudi i documentació del Massís, fins que el 1949 publica el “Mapa de Montserrat”, on enumera la majoria d’Agulles i proposa les regions de la muntanya que actualment coneixem. En aquest enllaç podeu veure i descarregar el mapa en alta resolució

 • Via: Normal
 • Zona: Montserrat – Frares Encantats
 • Dificultat: IV (PD)
 • Dificultat obligada: IV
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Baix
 • Llargària: 20 metres
 • Equipament: Via desequipada
 • Material: 1 cinta i una baga savinera
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Can Massana en dirigim al refugi Vicenç Barbé. Un cop al refugi prenem la Canal Ampla direcció al Portell Estret. Un cop a l’alçada de la Sensenom prenem una canal que puja per la banda est de l’Agulla i la remuntem amb intuició fins al peu del Caputxó.

La via:

Grimpem desencordats pel pedestal fins situar-nos a la base de l’Agulla pròpiament dita (si volem podem muntar una reunió d’una savina). Ascendim directament pel vessant sud, pitó a l’inici. La roca hi és delicada; en un sospir serem al minúscul cim del Caputxó.

Descens:

Al cim hi trobarem un ferro i un espit molt rovellat. Potser la millor opció és pujar primer un, desgrimpar assegurats des del cim i després pujar l’altre.