La Noguera Montroig

Diamant al Sòcol del Coll de Porta

*** 20 març, 2016

Amagat sota el Coll de Porta el seu Sòcol passa discret. No obstant si decidim baixar fins al peu de la paret descobrirem un interessant mur amb prou entitat per ser escalat; a més a més, com a premi a la nostra curiositat podrem gaudir d’una dolomia de força qualitat.

Pel que fa a la via, es tracta d’un itinerari ben trobat, mantingut en V grau, malgrat trobar algun pas més picant al darrer llarg i equipat majoritàriament amb ponts de roca. Ràpida de fer esdevé una opció molt recomanable per combinar amb alguna altra via de la zona.

 • Via: Diamant
 • Zona: Montroig – Sòcol del Coll de Porta
 • Dificultat: 6a (MD)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 70 metres
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Baix
 • Equipament: bastant equipada amb ponts de roca, espits i al darrer llarg parabolts
 • Material: 10 cintes i Camalots #0.5, #1 i #3.
 • Orientació: Sud
 • Valoració: ***

Aproximació:

Sortim de Balaguer per la carretera C-12 com si anéssim a Àger. Quan arribem a l’alçada del Monestir d’Avellanes trenquem a la dreta direcció Vilanova de la Sal. Creuem Vilanova i prenem una pista en direcció Montalegre. Seguim la pista uns 4,5 km fins que arribem a una cruïlla de tres camins. Hem de prendre el de més a la dreta (direcció Montalegre). Seguim per aquesta pista, cada cop en més mal estat. Si anem amb turisme arribarem a un revolt molt tancat on podrem aparcar. A partir d’aquest punt hem de seguir la pista, passant per sota de la Pala Alta fins que arribem al Coll de Porta (possible arribar-hi amb vehicle). Des d’aquest punt seguim caminant per un corriol fressat i de seguida ens desviem cap al sud. Descendim fins la base del sòcol i localitzem el peu de via.

La via:

Un primer llarg on el més complicat ho trobarem als primers i darreres metres. La segona tirada supera un parell de panxes, ben protegit amb ponts de roca i espits. Al darrer llarg tocarà emplaçar algun flotant per acabar de deixar-lo fetén. Toca superar un extraplom amb algun pas bastant atlètic. En aquest punt la roca no es tant bona com a la resta de la via,

Descens:

Inexistent.

[elfsight_instagram_feed id="1"]