Montserrat Sant Jeroni

Esperó Panxing a la Paret de Sant Jeroni

*** 18 Juliol, 2016

A l’esquerra de l’escut central de la Paret de Sant Jeroni trobem l’Esperó Panxing, un itinerari prou interessant que permet recórrer aquesta banda tant poc transitada.

La via és força variada, amb placa, xemeneia i una mica d’artificial. Hi destaca la quarta tirada per aèria i la tercera per ser la més compromesa. La trobarem completament equipada excepte el tercer llarg, on haurem de completar la protecció. El sol hi toca tard, esdevenint un destí força atractiu pels dies calorosos sempre que no ens faci mandra caminar.

 • Via: Esperó Panxing
 • Zona: Montserrat – Sant Jeroni
 • Dificultat: 6a/Ae (MD)
 • Dificultat obligada: V+/Ae
 • Llargària: 205 metres
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Equipada amb espits menys el tercer llarg, comú amb la Canal de la Barana, on hi trobarem alguns claus a la segona meitat
 • Material: 12 cintes, joc de Camalots del #0.4 al #3, alguna baga i un estrep
 • Orientació: Oest
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des de Santa Cecília anem a buscar la canal del Migdia. Un cop passat el coll, descendim fins arribar al corriol que porta a Sant Jeroni (marques grogues). El seguim fins uns 100 metres abans d’arribar a l’agulla de la Pilota i ascendim per una torrentera fins guanyar la base de la paret. Un cop a l’alçada de la llastra característica haurem de descendir per una canal fins arribar a la base de la llastra, on comença la TIM, continuem vers el nord fins trobar una corda fixa que ens mena a la R-0 (2 espits).

La via:

Les dos primeres tirades es troben completament equipades enfilant-se per la placa que mena a la xemeneia de la canal de la Barana, la primera més dreta amb algun passet picant i la segona perdent empenta paulatinament fins arribar a la reunió.

El tercer llarg pertany a la Canal de la Barana, es tracta d’una xemeneia vertical i herbada en algun punt, amb roca més aviat mediocre, que haurem d’anar equipant. Els emplaçaments per flotants són correctes. A la segona meitat del llarg anirem trobant algun clau. La reunió es troba al final d’una petita vira a mà dreta.

La quarta tirada comença amb uns passos d’Ae per continuar pel fil de l’esperó en lliure de dificultat moderada i bon ambient. La reunió és d’un espit un clau i un pont de roca. Des d’aquí ens queden dos tirades de tràmit fins al cim.

Descens:

Un cop acabem la via anem a buscar la Canal de Sant Jeroni.