Agulles Montserrat

Barrufets a la Palangana

**** 12 Setembre, 2016

Per la façana oest de la Palangana, un petit Big Wall de vertiginosa verticalitat, s’enfila l’atrevida Barrufets. Un cop escalada hom es fa creus com aquesta línia no ha esdevingut una clàssica del vessant Nord; segurament qualitat del rocam i equipament (tot i que actualment es troba pràcticament restaurada) han fet de filtre. No obstant, si no s’és molt llepafils i s’està bregat a la Nord, sens dubte és una ruta d’obligat compliment.

  • Via: Barrufets
  • Dificultat: 6b/A2 (MD+)
  • Dificultat obligada: V+/A2
  • Llargària: 160 metres
  • Exposició: Mitjà
  • Compromís: Mitjà
  • Equipament: Semiequipada amb burins, parabolts, claus i tacs
  • Material: 20 cintes, semàfor d’aliens, Camalots del #0.4 al #4 repetint a partir del #1, un ganxo ample, bagues, estreps i guíndola
  • Orientació: Oest
  • Valoració: ****

Aproximació:

Deixem el vehicle a l’aparcament de Can Massana i prenem el GR-172 direcció al Monestir. Ens desviem passat el Coll de Guirló direcció al refugi Vicenç Barbé. Al cap de pocs metres de prendre aquest corriol veurem que en surt un altre a mà esquerra (fita), que fent ziga-zagues, puja fins al peu de muralla, anem a parar tot just a l’inici de la Cerdà-Riera. Un cop allí resseguim la muralla vers el nord uns metres fins al peu de la nostra via, pitó visible.

La via:

La primera tirada es troba totalment equipada a base de claus i 3 reblons que protegeixen el pas clau del llarg.

El segon llarg va a buscar la pregona cicatriu característica en mitja lluna. Aquí l’escalada esdevé atlètica i tocarà anar-se protegint, es pot fer totalment en lliure (6c) o en escalada combinada (6a/A1). Hi ha uns quants tacs que no estan marcats a la ressenya (confiar-hi és cosa de cadascú).

La tercera tirada és una corrua de reblons, amb algun parabolt intercalat. S’ha de fer un pas de ganxo a mitja tirada (amb una mica de fusta i un universal ens estalviem el ganxo).

Des de la tercera reunió és fàcil escapar-se cap a la Cerdà-Riera. La quarta tirada marxa cap a l’esquerra,ens saltem una reunió de burins i enfilem en Ae recta a munt fins atènyer la fissura. A partir d’aquí, i després de salvar un tram extraplomat (A2) tenim una extraordinària escalada, atlètica i amb ambient de gran paret.

La quarta reunió és de burins. Només queda un petit tram d’Ae/A1 i una sortida amb ambientillu per guanyar el cim de la Palangana.

És molt recomanable dur guíndola (2a i 3a reunió). De material mola repetir el #2, el #3 de Camalot i no deixar-se el #4. Si portem el #5 segur que també el posem.

En resum, una via molt recomanable pels que estiguin bregats en aquest tipus de ruta. Sibarites de la roca i de les expansions a prova de bombes millor abstenir-se.

Descens:

Fem un ràpel curt cap al sud que ens deixa a la canal entre la Bandereta i l’Agulla dels Espeleòlegs. Seguim la canal cap al sud.