Ecos Montserrat

Espurnes de Llum a la Miranda del Cilindre

*** 23 Abril, 2017

Quan des del cim del Montgròs ens delectem amb les vistes que s’obren a ponent, de seguida se’ns presenta l’arrogant vessant est del Cilindre, no obstant les mirades més enfiladisses tampoc poden perdre detall del suculent mantell petri de la cara est de la Miranda del Cilindre.

I es per aquest pany per on s’enfila l’encertada Espurnes de Llum, una via curta però molt interessant, que amb un traçat zigzaguejant s’enfila pel vessant est fins que pot atacar l’engrescadora aresta sud, que duu directa al cim. Tot i que podem fer-la amb el que hi ha posat, algun friend mitjà no ens farà destorb.

 • Via: Espurnes de Llum
 • Zona: Montserrat – Ecos
 • Dificultat: 6a+/Ae (MD)
 • Dificultat obligada: V+
 • Llargària: 70 metres
 • Exposició: Mitjà/baix
 • Compromís: Mitjà/baix
 • Equipament: Pràcticament equipada
 • Material: 12 cintes, friends del #0.4 al #1 de Camalot i estreps. Pot anar bé alguna baga per reforçar els ponts de roca
 • Orientació: Sud i est
 • Valoració: ***

Aproximació:

Estacionem al Miracle i prenem unes escales de ciment que surten de la mateixa carretera. Prenem el corriol que marxa cap a l’est fins que enllacem amb el GR. Continuem pel GR cap a l’oest fins una cruilla on surt un corriol que puja cap a la canal del Miracle (marques blaves). remuntem la canal fins el coll. Des d’allí prenem un corriol direcció Montgròs fins arribar al Coll de les Comes, on tenim unes vistes del Cilindre excepcionals. Davallem per la base de la cara est del Cilindre i l’envoltem fins situar-nos davant de la Miranda del Cilindre. Anem a buscar la cara est de la Miranda i localitzem el peu de via (parabolts visibles).

La via:

Ruta intel·ligent, més difícil del que sembla sobre el paper. Al primer llarg trobarem els trams més obligats, amb un pas de decisió per caçar el primer pont de roca. Aquests, tot i estar passats amb bagues gruixudes mola reforçar-los. A la fissura hi podrem emplaçar algun friend.

La segona tirada comença amb un curt artificial d’expansió seguit d’un tram més senzill fins encarar el darrer muret, molt bonic i aeri.

Descens:

Ràpel de 27 metres pel vessant nord-est.