Berguedà Pedraforca

Cerdà-Albert i sortida al cim per la canal SAME a la Dent de Cabirols

*** 17 Setembre, 2017

La Cerdà-Albert fou de les primeres vies obertes a la Dent de Cabirols, amb un traçat clàssic i ben resolt.

S’inicia a un evidentíssim diedre per després travessar tota la placa de la part central de la Dent. Per assolir el cim aprofitem la Canal SAME, un traçat d’escassa dificultat, excusa per arrodonir la jornada.

 • Via: Cerdà-Albert i sortida al cim per la canal SAME
 • Zona: Pedraforca – Dent de Cabirols
 • Dificultat: V+ (D+)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 320 metres
 • Exposició: Mitjà
 • Compromís: Mitjà
 • Equipament: Cerdà-Albert semi-equipada amb material divers, SAME des-equipada
 • Material: 12 cintes, joc de tascons i Camalots (del #0.4 al #3), bagues
 • Orientació: Nord
 • Valoració: ***

Aproximació:

Des del refugi Lluís Estasen prenem el camí que porta cap a l’Enforcadura; al cap d’uns minuts trobarem la tartera de la Dent de Cabirols, la creuem i la remuntem directament fins a peu de via.

La via:

De dificultat moderada aquesta combinació de vies permet gaudir d’una agradable jornada d’escalada clàssica a la Dent de Cabirols.

La primera tirada avança per un evident diedre on trobarem alguna expansió i algun clau emplaçat. La segona va resseguint l’arc que marca la fissura característica de la paret fins a guanyar la reunió, que podem situar prenent com a referència un pi característic.

El tercer llarg és potser el més indefinit, un flanqueig que a voltes ens demana perdre altura o guanyar-la segons evolucionem. La reunió la farem al costat d’un pi i abans d’una curta xemeneia que ja pertany a la SAME.

La SAME es troba des-equipada, reunions incloses, però aquestes sempre són franques de muntar. Podem allargar o escurçar les tirades al gust. El traçat és evident i ens duu al capdamunt de la Dent de Cabirols.

Descens:

Hem d’anar a buscar la canal que es troba a l’est. De seguida trobarem un ressalt que podem desgrimpar o fer un ràpel de 25 metres aproximadament fins a un pi gros amb bagues. Des d’aquest pi fem un altre ràpel (45 metres) per la canal; hem d’arribar a un petit pi situat a la dreta de la canal (mirant a la paret). Des d’aquest pi fem un altre ràpel (20 metres) en tendència a l’esquerra fins a un altre pi amb bagues i d’aquest un darrer ràpel (45 metres) que ens mena a la tartera. Descendim per la tartera fins a trobar el camí que ve de l’Enforcadura.

Potser també et pot interessar: